Foto: Bildbyrån

SVT:s expert om konflikten: ”Påverkar spelarna jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen hemmaturnering i Luleå och ett avtal från förbundet som ratas av spelarfacket Sico. Nya sprickor har uppstått i konflikten mellan Damkronorna och Hockeyförbundet.
– Jag har full förståelse för att spelarna fortsätter bojkotten, säger SVT:s ishockeyexpert Maria Rooth.

Det blir ingen hemmaturnering i Luleå i november mellan Sverige, Kanada, USA och Finland. Förbundet meddelade under fredagen att arrangemanget ställs in, eftersom en lösning på konflikten mellan Damkronorna och förbundet fortfarande inte har nåtts.

– Jag har full förståelse för att spelarna fortsätter bojkotten. Förbundet har inte mött de krav som ställs. Men det är ytterst tråkigt för damhockeyn i Sverige speciellt nu när det skulle vara i Luleå som har ett så bra lag i damhockeyn, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Kommenterade konflikten under SDHL-premiären

När SDHL inleddes på fredagskvällen låg konflikten och pyrde i bakgrunden. När Luleåbacken och landslagsspelaren Johanna Fällman intervjuades av SVT i periodvilan satte hon ord på känslorna:

– Självklart är det fokus på matchen, men jag kan fasen inte låta bli. Vi är grymt besvikna över hur det här hanteras, sade hon.

Hur mycket påverkar den pågående konflikten spelarna tror du?

– Det påverkar jättemycket. Spelarna vill ingenting hellre än att representera Sverige. Så det här är en enorm besvikelse som de får de leva med länge. De vill inget annat än att ta på sig landslagströjan, säger Maria Rooth.

Pyrt av missnöje i många år

På sikt är hon övertygad om att konflikten kommer lösas. Men att den kan bli seglivad. Damkronorna ställer krav på förbundet som de aldrig har ställt tidigare.

– Jag ser ingen annan utväg än att de möts i ett samförstånd. Det är vad spelarna behöver för att prestera. Det har pyrt av missnöje ganska många år, det har man förstått mellan raderna.  

Missnöjet handlar både om konkreta krav på ersättning och försäkringar. Men knäckfrågan tror Rooth fortfarande handlar om bristande bemötande och respekt.

– När respekten inte finns där är det svårt att prestera och svårt att ställa upp. Hade spelarna känt att förbundet förstår dem, då hade man haft ett möte och rett ut saken, då hade det inte behövts en bojkott.

Trots krisen – positiv utveckling i SDHL

Samtidigt som konflikten pågår ser Maria Rooth en positiv utveckling kring SDHL som hon tror att spelarna känner av.

– Tv-kanaler visar alla matcher, det går in huvudsponsorer som inte har funnits förut. På upptaktsträffen i år var det betydligt fler journalister än föregående år. Det är många stjärnspelare på plats. Det händer mycket.

– Det livar ju upp samtidigt som de här förhandlingarna med förbundet går åt andra hållet än vad SDHL gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer