OS-chefen Seiko Hashimoto är nöjd med arrangemanget, trots den dyra notan. Foto: Bildbyrån

Tokyo-OS dubbelt dyrare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Den slutgiltiga notan för OS i Tokyo förra sommaren landade på 10,4 miljarder dollar (cirka 105 miljarder svenska kronor). Det är nästan dubbelt så mycket som den summa man angav då man ansökte som värdskapet.

Sommar-OS i Tokyo skulle ha arrangerats år 2020, men sköts upp på grund av coronapandemin. När det väl ägde rum ett år senare blev det en dyr historia.

Anledningen till det är bland annat just det faktum att man sköt upp de olympiska spelen och att de avgjordes utan publik. Ombyggnaden av Nationalstadion i Tokyo blev också kostsam.

Tokyo 2020

– Trots de oförutsedda svårigheterna så jobbade alla parter fantastiskt tillsammans för att arrangera lyckade olympiska spel och för att genomföra dem på ett säkert sätt, säger Seiko Hashimoto, ordförande för arrangörskommitén.

Sverige tog nio medaljer, varav tre guld, i Tokyo. Gulden bärgades av diskuskastaren Daniel Ståhl, stavhopparen Armand Duplantis och hopplandslaget.

KLIPP: Världsårsbästa av Ståhl (21/6)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet