Katharina Althaus diskades i kvalet på grund av en för stor dräkt. Foto: Grzegorz Momot/EPA/TT

Dominanterna diskades: ”Jag är otroligt arg”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra raka VM-guld – men någon OS-final blev det inte.

Det tyska mixedlandslaget i backhoppning åkte ur i kvalet efter att Katharina Althaus diskats.

– Jag är otroligt arg och jag förstår ingenting, säger den tyske landslagstränaren Stefan Horngacher till ZDF.

Det tyska landslaget var stora favoriter till att ta hem guldet i måndagens mixedtävling i backhoppning, men efter att den individuella silvermedaljören Katharina Althaus diskats på grund av en dräktöverträdelse missade man finalen.

– Hennes dräkt var för stor, säger den tyske coachen Maximilian Melcher till ZDF.

OS i Peking 2022

Hans kollega Stefan Horngacher var på uselt humör efter diskvalificeringen.

– Dräkterna har varit ett problem hela säsongen. Jag är otroligt arg och jag förstår ingenting. Vi levererade superhopp i kvalet och så blir det så här, man blir så besviken, säger Hornbacher.

”Står här som ett frågetecken”

Även Japan och Österrike råkade ut för diskningar men lyckades ändå ta sig vidare till finalen.

I den andra omgången var det sedan Norges tur att åka dit, både Anna Odine Ström och Silje Opseth blev diskvalificerade.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag står här som ett frågetecken. De mätte på ett helt annat sätt än de brukar göra, säger Silje Opseth till VG.

”Reglerna är klara och inte nya”

Aga Baczkowska, kontrollant för Internationella skidförbundet (Fis), anser att det var rätt att diskvalificera hopparna.

– Alla gånger handlade det om att dräkterna inte korresponderade med Fis regler. Dräkterna var för stora, säger hon till NRK och fortsätter:

– Reglerna är klara och inte nya. Det är upp till utövarna och lagen att följa reglerna, och vårt jobb för Fis är att se till att reglerna följs.

”Fis har förstört allt”

Katharina Althaus håller inte med – och går till attack mot Fis.

– Fis har förstört allt med den här aktionen. Jag anser att de har förstört damernas hoppning. Jag vet inte vad de försökte göra, säger hon till nyhetsbyrån Sid.

– Jag har blivit kollat många gånger under mina elva år som backhoppare, och jag har aldrig blivit diskvalificerad. Jag vet att min dräkt var i linje med reglerna.

Slovenien, som slutat fyra i de tre senaste världsmästerskapen, tog hem guldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet