Gyda Westvold Hansen kan bli nästa backhoppningsstjärna i Norge. Foto: TT.

Johaugs 17-åriga kusin gör internationell debut

Publicerad

Therese Johaugs 17-åriga kusin Gyda Westvold Hansen har tagits ut i det norska backhoppningslandslaget och kommer att göra debut i Grand Prix-tävlingen i tyska Hinterzarten till helgen.

Tonåringen från Dalsbygda hoppade nyligen bra vid en kontinentalcup i Kazakstan där hon vann bägge hoppningarna och belönas nu med en landslagsplats mot världens bästa backhoppare i den prestigefyllda tävlingen i Hinterzarten.

– Gyda är debutant i GP-sammanhanget. Hon har övertygat med bra hoppning och förtjänar att vara med på högsta nivå. Hon är en tjej som kommer att bli väldigt spännande för framtiden, säger landslagschefen Christian Meyer till backhoppningsmagasinet Berkutschi.

Även duktig i nordisk kombination

Hansen reser till tävlingen i Tyskland med de rutinerade norska hopparna Maren Lundby och Silje Opseth.

Sommarens Grand Prix-tävlingar arrangeras i backar av plast. Närmast efter Hinterzarten följer tävlingar i Frankrike och Tjeckien.

Japanskan Sara Takanashi  har vunnit samtliga sju upplagor av GP-serien.

Hansen är också en duktig kombinationsåkare och tog silver vid JVM i nordisk kombination i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer