Svenska basketbollförbundets ordförande Susanne Jidesten beklagar att VM-kvalmatcherna flyttats. Foto: Bildbyrån

Fiba byter VM-kvaldatum – Svenska basketbollförbundet rasar

Uppdaterad
Publicerad

Om en dryg månad avslutas VM-kvalets andra gruppspel.

Men nu har det internationella basketförbundet (Fiba) valt att flytta matcherna.

Det uppskattas inte av det svenska förbundet.

– Ytterst beklagligt att Fiba tar ett sådant beslut så här sent inpå matchen, säger ordförande Susanne Jidesten.

Planen var att Sverige skulle spela borta mot Estland torsdag den 10 november, och hemma mot Israel söndag den 13 november.

Nu har dock Fiba valt att senarelägga båda matcherna en dag. Detta för att Fiba och den europeiska ligan Euroleauge nått en överenskommelse för att möjliggöra att Euroleague-spelarna ska kunna delta i kvalspelet. Överenskommelsen innebär att Euroeleague flyttar ett par matcher, samtidigt som att samtlga EM-kvalmatcher byter speldatum.

– Det är ytterst beklagligt att FIBA tar ett sådant beslut så här sent inpå matchen och är inget beslut vi står bakom. Vi har redan börjat sälja biljetter och att matchen flyttas från en söndag till en måndag kan innebära att många av våra fans har svårare att gå på matchen, säger det svenska förbundets ordförande Susanne Jidesten på basketförbundets hemsida, och fortsätter:

– Vi har tillsammans med andra länders ledningar gjort vad vi har kunnat gentemot Fiba – både skriftligt och muntligt – för att både matchen mot Estland på bortaplan och hemma mot Israel i Norrköping ska spelas som planerat, men har inte fått gehör så vi tvingas att anpassa oss till rådande beslut.

”Utanför vår kontroll”

Det svenska basketbollförbundets (SBBF) generalsekreterare Fredrik Juolamo förklarar att beslutet tagits väldigt snabbt och utan att SBBF involverats, men försäkrar att de biljettköpare som nu inte kan gå på matchen kommer att kompenseras.

– Vi kommer självklart se till att de som redan hunnit köpa biljetter hålls skadelösa och får full återbetalning eller ny biljett. Vi beklagar verkligen att det blivit så här, men tyvärr står det helt utanför vår kontroll, säger han.

KLIPP: Sverige förlorade mot Tyskland i VM-kvalet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige förlust i VM-kvalet. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.