Ivey Slaughter i Luleå-linnet. Foto: Bildbyrån

”Orolig att damidrott kastas 15 år tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges basketligaklubbar har det tufft och försöker mitt i krisen förbereda sig för en framtid efter corona.

Hur den ser ut vet ingen.

– Jag är orolig för att vi kastas tillbaka 15 år i förutsättningarna för damidrott, säger Luleå Baskets klubbdirektör Christer Sehlin.

Coronakrisen drabbar alla och då spelar det ingen roll om man är den stora dominanten i svensk dambasket, med sex SM-guld de senaste sju åren. När säsongen ställdes in för drygt en månad sedan innebar det för Luleå Basket ett antal fullsatta arenor som gick om intet och ett omedelbart intäktsbortfall på ett par miljoner kronor.

SM-slutspelet är klubbarnas ekonomiska skördesäsong och skulle egentligen ha pågått nu, men i stället försöker svensk basket att hitta en väg som ska leda framåt när krisen är över.

Corona och idrott

– Det är en stor osäkerhet och oro inför framtiden, säger Christer Sehlin.

Gått i bräschen

Klubbdirektörens Luleå Basket har i flera år varit Sveriges ledande publiklag på damsidan, alla idrotter inräknade. Endast ett annat Norrbottenlag, Piteås fotbollsdamer, har kunnat mäta sig med Luleå på slutet.

– Vi har jobbat stenhårt för att gå i bräschen, inte bara för dambasket utan damelitidrott i stort. Tagit steg år för år, för att våra tjejer ska kunna jobba med det här som heltidsarbete. Jag är orolig för att vi kastas tillbaka 15 år i förutsättningarna för damidrott, det skulle vara otroligt olyckligt, säger Sehlin.

Svenska basketbollförbundet visade tidigare i veckan sitt tydliga missnöje när det stod klart att Riksidrottsförbundets (RF) stödpengar till idrotten dröjer ända till midsommar. Många klubbar, inte minst på herrsidan, riskerar att få problem med likviditeten tidigare än så.

Men även om man ser förbi RF:s stödpaket finns stora frågetecken inför framtiden. Inom svensk basket ser man redan nu över hur det inför nästa säsong går att banta klubbarnas kostnader som inte är direkt kopplade till spelartrupperna.

Kan ändra tävlingsbestämmelser

Diskussioner kring att ändra i tävlingsbestämmelserna pågår, med målsättningen att vända på varje krona. Kan till exempel ett bortalag resa med färre än de tio spelare som reglerna i nuläget kräver? Går det att kapa en del av kostnaderna kopplade till domare och funktionärer? Kanske kan ett lag, likt i ishockeyns SDHL, spela flera bortamatcher under samma resa för att på sätt minska utgifterna?

Basketförbundets ordförande Mats Carlson vill inte gå in på detaljer, men konstaterar:

– Ingenting är uteslutet i dessa tider. Det kan få bli så att nästa säsong blir lite av en mellansäsong, där vi får göra avkall på vissa saker.

Redan nu är det i praktiken klart att svenska cupen, som lanserades inför den gångna säsongen, läggs på is. Tävlingen är knappast en vinstaffär för klubbarna.

– Det finns mycket som talar för att vi inte kommer spela svenska cupen, men ett formellt beslut kommer i så fall under nästa vecka, säger Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet