Elin Eldebrink blir viktigaste spelaren i svenska laget under kvällens match, enligt expert Elisabeth Egnell. Foto: Bildbyrån

Expertens guide inför tuffa mötet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är redan klart för slutspel, men kan om de besegrar Frankrike med minst tio poäng i kväll gå direkt till kvartsfinal. En prestation som är lättare sagd än gjord. Här är expert Elisabeth Egnells guide till dagens match mot det stentuffa motståndet.

Frankrikes bästa spelare?

Marianne Johannes är en av de mest sevärda spelarna just nu, och ”lirar” verkligen. Med sig, bara för att nämna några, finns nyligen naturaliserade Bria Hartley, superexplosiva Olivia Epoupa och Sandrine Gruda, en av Europas mest stabila basketspelare de senaste tio åren.

Sveriges viktigaste spelare?

– Alla spelare i det svenska laget behöva spela på sin absoluta maxnivå. Det finns inte utrymme för några misstag och den svenska coachtrion måste ha en tydlig plan, och gärna med inslag av lite taktiska överraskningsmoment. Elin Eldebrink blir viktigast på planen och om Sverige ska ha någon chans måste hon kontrollera tempot och få stopp på bollen i försvar så tidigt som möjligt i alla Frankrikes anfall.   

Största skillnaderna mellan lagen?

– Frankrikes atletism, erfarenhet i stora mästerskap och disciplinen i spelet.

Hur bra är Frankrike?

– Frankrike har spelat tre EM- finaler i rad, och var inför detta EM i stort sett givna att äntligen vinna guldet. De har under förberedelserna fått tre tunga namn på skadelistan, och ställer nu en avsevärt svagare startfemma på planen. Alla pusselbitar finns fortfarande, men frågan är om Coach Garnier verkligen kan släppa på tyglarna och ge Johannes, Epoupa, Ayayi med flera den frihet dom gillar att spela med.

Hur slutar matchen?

– Frankrike vinner nio av tio matcher, men det viktigaste är egentligen att Sverige oavsett utfall gör en bra prestation och tar kliv i rätt riktning. 

Senast lagen möttes var kvartfinalen 2013 i Frankrike, där Sverige föll på målsnöret i något som fortfarande beskrivs som en av den bästa dambasketmatchen i modern tid.

Frankrike är en av världens bästa basketnationer. För tio år sedan vann landet EM-guld, men sedan dess har man blivit den eviga tvåan. I de tre senaste europamästerskapen har laget fått nöja sig med silver.

SVT sänder matchen med start klockan 19.55 SVT1/SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.