Coronaviruset härjar i basketligan. En match i damligan har redan skjutits upp. Foto: TT

Sex spelare och ledare coronasmittade i Umeå Basket

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset härjar inom basketen. Två herrlag har drabbats av covid-19 inför nästa veckas premiär i basketligan medan matchen mellan Högsbo och A3 Umeå i damernas basketliga på lördag har skjutits upp.

– Vi har sex stycken i herrtruppen, både spelare och ledare, som är smittade av corona, säger Luca Romano, sportchef i Umeå Basket.

Herrlagen Umeå och Nässjö drabbats av covid-19 sedan de möttes i en träningsmatch förra veckan. Klubbarnas premiärmatcher i herrligan är nu i farozonen.

– Klubbarna har meddelat att de är sjuka, och vi väntar på att få kontakt med deras smittskyddsläkare. Vi har ett protokoll som vi följer och det får avgöra, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på Svenska basketbollförbundet till Radiosporten.

Corona och idrott

Umeå Baskets sportchef Luca Romano säger till SVT Sport att klubbens herrverksamhet är pausad tills vidare.

– Vi har lagt ned verksamheten på herrsidan just nu. Det kan också vara fler spelare och ledare som är smittade eller har symptom, än de sex som redan är konstaterade. Vi har tät och bra kontakt med smittskyddsläkare, säger Luca Romano till SVT Sport.

Tycker du att ligastarten borde skjutas fram?

– Det har jag ingen åsikt om. Det är upp till förbundet och ligan att bestämma. Men jag vet att ligor i Nederländerna och Tjeckien skjutit på sin ligastart. Men just nu kan vi inte spela, säger Luca Romano.

Nässjö möter Södertälje medan Umeå tar emot Jämtland på tisdag – förutsatt att matcherna kan spelas som planerat.

ARKIV: Robin Sandberg, Luleå basket: ”Vi borde bara sprängas en gång” (10 oktober 2020)

Så ser du herrligan i basket i SVT i oktober

Söndag 18 oktober

16.00 SVT1/Play: Norrköping-Luleå

Lördag 24 oktober

15.00 SVT1/Play: Jämtland-Luleå

Söndag 25 oktober

15.00 SVT1/Play: Borås-Norrköping

FAKTA: Borås Basket utsågs till svenska mästare i basket på herrsidan efter en pga Corona avbruten säsong 2019/2020. Året innan säkrade Södertälje Kings SM-titeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet