Ett 40-tal boxare och tränare, ledda av tidigare världsmästaren Roy Jones Jr, protesterar i samband med Internationella olympiska kommitténs (IOK) styrelsemöte i Lausanne. Foto: Twitter/TT

Boxare protesterar utanför IOK:s högkvarter

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal boxare och tränare, ledda av tidigare världsmästaren Roy Jones Jr, protesterar i samband med Internationella olympiska kommitténs (IOK) styrelsemöte i Lausanne.

Detta med anledning av att boxningen riskerar att kastas ut ur OS, rapporterar Inside The Games.

Inför OS i Tokyo 2021 fråntogs Internationella boxningsförbundet Iba ansvaret för kvalet och OS-tävlingarna efter bland annat flera domarskandaler. I stället arrangerades tävlingarna av IOK.

Samma sak kommer att ske inför Paris 2024 och IOK har krävt ett nytt ledarskap i boxningen. Boxningen finns ännu inte med på OS-programmet 2028 och sporten riskerar att kastas ut ur OS.

Ledda av tidigare boxningsvärldsmästaren Roy Jones Jr är uppskattningsvis 40 boxare och tränare på plats i Lausanne på måndagen för protesterna, enligt sajten Inside The Games. Bland annat har flera på sig t-shirts med texten ”no boxing without Iba” och ”no Olympics without boxing”.

Iba leds av ryssen Umar Kremlev och det har stormat kring förbundet de senaste åren. Bland annat diskvalificerades flera kandidater till Ibas styrelse, däribland Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm i våras, endast en dag före vårens kongress. Och tidigare i höst meddelade Iba att man tillåter ryska och belarusiska boxare att tävla i förbundsarrangerade tävlingar.

Något som fick västliga nationer och förbund att reagera.

– Jag tänker som de flesta vettiga människor gör. Att det här är en skandal och det inte är sant. Det är fullständigt oacceptabelt. Ytterligare polarisering mellan den grupp som är för olympisk boxning och demokrati, och den som inte bryr sig om demokrati och kör sitt eget spår, sade Per-Axel Sjöholm, ordförande i Svenska boxningsförbundet, då till SVT Sport.

Fakta: Turerna kring Iba

Det har stormat kring Internationella boxningsförbundet, Iba, i flera år.

I våras diskvalificerades flera kandidater till Ibas styrelse, däribland Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm och ordförandekandidaten Boris van der Vorst – endast en dag före vårens kongress. Idrottens skiljedomstol Cas gav dem dock rätt i att diskvalificeringen var ogiltig.

Den kontroversielle ryske ordföranden Umar Kremlev hade inte någon motkandidat när valet hålls i maj och krav på ett nytt ordförandeval ställdes.

I september hölls en extrakongress i Jerevan, Armenien, men där bestämdes det att det inte skulle hållas något nytt ordförandeval.

Det fick ett antal västnationer – däribland USA, Nederländerna, Nya Zeeland och Sverige – att diskutera möjligheten att bryta sig ur Iba och bilda ett nytt internationellt förbund, uppger Sjöholm.

”Bland det som gör oss bekymrade är det faktum att det inte blev något val, utan bara en omröstning att inte hålla något val”, sade Internationella olympiska kommittén, IOK, enligt sajten Inside The Games.

IOK reagerade också på att det ukrainska förbundet har stängts av från Iba. Ukrainska boxare tillåts däremot tävla under landets flagga, meddelade Iba i början av oktober.

Den 5 oktober meddelade Iba att ryska och belarusiska boxare tillåts tävla.

Inför OS i Tokyo 2021 fick Iba inte längre ansvara för kvalet eller själva OS-tävlingarna efter bland annat flera domarskandaler.

Samma sak kommer att ske inför Paris 2024 och IOK har efterlyst ett nytt ledarskap inom boxningen. Än så länge finns inte heller boxningen med på OS-programmet 2028.

En rapport har slagit fast att flera matcher i Rio-OS 2016 var uppgjorda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.