Boxning föreslås vara kvar på OS-programmet. Foto: TT

IOK: Låt boxningen vara kvar i OS – men stäng av förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Boxningen bör behålla sin plats i nästa år OS i Tokyo. Det meddelar den internationella olympiska kommitén, IOK, i dag. Däremot så bör det internationella boxningsförbundet, Aiba, stängas av och inte få arrangera tävlingar med OS-status.

Internationella olympiska kommitténs, IOK, exekutiva kommitté anser att boxningen ska vara kvar på OS-programmet inför sommarspelen i Tokyo nästa år.

– Dagens beslut har tagits med tanke på utövarna och boxningen som idrott. Vi vill att utövarna ska kunna leva sin dröm och delta under OS i Tokyo 2020, sade IOK:s ordförande Thomas Bach på en presskonferens.

Men det korruptionsanklagade Internationella boxningsförbundet, Aiba, bör stängas av och hindras från att arrangera tävlingar med olympisk status, skriver IOK på sin webbplats.

”Det har varit en brist på tillfredsställande utveckling i frågan”, skriver IOK på sin hemsida.

En IOK-utsedd specialgrupp ska samtidigt utreda hur kvaltävlingarna för män och kvinnor, som pågår mellan januari och februari nästa år, samt OS-tävlingen i Tokyo, ska genomföras.

Förslaget ska röstas igenom på en kongress i Lausanne den 24–26 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer