Otto Wallin: ”En seger skulle förändra mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Tungviktsboxaren Otto Wallin, 28, står inför sitt livs chans.

En seger mot världsstjärnan Tyson Fury, 31, skulle skriva in honom i historieböckerna.

– Det skulle förändra livet både för mig och min familj, säger han till SVT Sport.

Förra året boxades han på Gärdehov i Sundsvall och etablerade sig som Sveriges främste tungviktare när han besegrade rivalen Adrian Granat.

På söndag morgon, svensk tid, står Otto Wallin inför en helt ny utmaning. Då väntar obesegrade världsstjärnan Tyson Fury i en arena i Las Vegas som rymmer 20 000 åskådare. Tiotals miljoner väntas följa matchen världen över.

– Det känns fantastiskt. Det är kul att allt hårt jobb jag har lagt ner genom åren äntligen betalar av sig. Nu är jag här, säger Wallin till SVT Sport efter att ha promenerat bort till arenan.

– Men hemma är alltid hemma. Att få boxas i Sundsvall var också stort för mig, tillägger han.

”Viktigt att ta sig tid för fansen”

Vägen från hotellet, längs klassiska gågatan The Strip till desto mer nybyggda T-Mobile Arena, tog längre tid än vanligt.

Gång på gång stoppas Wallin av fans som ber om att få ta en bild med svensken, som ställer upp för samtliga.

– Det är viktigt att ta sig tid, säger han.

Några av fansen som kommer fram beskriver honom bara som ”Tyson Furys motståndare”.

Den förre världsmästaren – som fråntogs sina tre titlar när han tog en lång frånvaro på grund av mental ohälsa – är en av boxningsvärldens allra största stjärnor.

Redan ett genombrott

Vissa kritiker undrar varför Fury ens ska möta en på pappret så ”enkel” motståndare som Wallin.

– Jag har aldrig varit med om så mycket uppståndelse inför någon av mina matcher. Jag har gjort massa media, men tvingats tacka nej till mycket också.

Känns det redan nu som något av ett genombrott?

– Ja, det gör det. Jag har inte varit på den här nivån tidigare, men nu ska jag presentera mig och visa att jag hör hemma här.

”Han är bäst i världen”

Om Otto Wallin blir den förste att besegra Tyson Fury vore det en enorm skräll.

Större än när Buster Douglas chockade världen och blev den förste att besegra dåvarande mästaren Mike Tyson 1990, säger Steve Bunce till SVT Sport. Bunce är en av Englands mest erkända boxningsexperter och har bevakat tusentals matcher under nästan 30 år i branschen.

– Det skulle vara otroligt stort att vinna. Det skulle förändra livet för mig och min familj. Jag skulle bli en legendar där hemma. Nästan på ”Ingo”-nivå, säger Wallin.

– Tyson Fury är den bäste tungviktaren i världen just nu. Det var han som detroniserade Klitschko och jag tycker också att han slog Wilder förra året även om den matchen slutade oavgjort hos domarna. Men många stora mästare har fallit förr och förhoppningsvis gör Fury det i helgen.

OTTO WALLIN VS TYSON FURY

Namn: Otto Wallin.

Smeknamn: ”All In”.

Ålder: 28.

Från: Sundsvall, Sverige.

Matchfacit: 20 matcher, 20 vinster (13 på knockout).

Namn: Tyson Fury.

Smeknamn: ”The Gypsy King”.

Ålder: 31.

Från: Manchester, England.

Matchfacit: 29 matcher, 28 vinster, 0 förluster, 1 oavgjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.