Yigit boxas om VM-titeln: ”Mitt livs chans”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, I New Orleans, boxas Anthony Yigit om VM-titeln i IBF (en av de mest ansedda organisationerna).

Han möter vitryssen, Ivan ”The Beast” Baranchyk.

– Han är en riktigt tuff boxare så det kommer bli en otroligt hård match. Men det här är mitt livs chans och jag kommer ta den, säger Anthony Yigit till Svt Sport.

Han blev utsedd till Europas främste professionella boxare ”Champion of the year”, av EBU (Europeiska boxningsförbundet) 2017.

Förra året vann han EM-titeln mot britten Lenny Daws. Efter det har han försvarat bältet två gånger.

Matchen i morgon, mot Baranchyk (18-0) ingår i World Boxing Superseries. En penningstinn och prestigefylld turnering där vinnaren kan ta hem Ali Trophy plus 80 miljoner i prispengar. Minst. Anthony Yigit boxas i superlättvikt, 63,5 kilo.

”Förtjänat chansen”

Samtidigt kan varje match handla om ett VM-bälte. Om ena boxaren är regerande mästare eller om titeln är vakant (som är fallet i morgon).

– Jag känner verkligen att jag har förtjänat den här chansen att bli utvald. Det blir verkligen ett kvitto på vem som är den riktige mästaren när dom bästa finns med. Jag tror att jag vet mer om Baranchyk än han vet om mig. Jag kommer överraska honom med min snabbhet och teknik.

Vi träffar honom i Stockholm där han mellanlandat på väg till USA. Det blir ett lekfyllt, men tufft, träningspass med gode vännen och tränaren Joel Grandell i Hammabys boxningslokal på Söder i Stockholm.

Allt går som en dans

Anthony Yigit bjuder på sig själv och dansar en hel del under två timmar.

– Dans och boxning hänger ihop. Det är inte många som tänker på det. Rytmen, tajmingen. Det gäller att få fötter och händer att jobba tillsammans. Det blir ofta att jag dansar en hel del under träningspassen, flinar han.

Och dansar runt i lokalen till latinamerikanska rytmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.