Jenny Fransson. Foto: Bildbyrån

Fransson ska förklara dopningen: ”Tufft läge”

Uppdaterad
Publicerad

Dopningskommissionen yrkar på fyra års avstängning. Nu är det upp till dopningsnämnden att fastställa domen för brottaren Jenny Fransson.

– Det är inte ovanligt att det dröjer ett par veckor från sammanträdet till att ett beslut kommer, säger ordförande Åke Thimfors.

Under tisdagen ska Jenny Fransson – som tidigare hävdat att hennes vattenflaska blivit utsatt för sabotage, och att det skulle vara förklaringen till de positiva dopningstesterna – tillsammans med ombudet Mats Larsson i en muntlig förhandling redogöra för dopningnämndens sex ledamöter vad som ligger bakom hennes två positiva dopningsprov.

– Ombudet ska lägga fram de argument som finns och så brukar man ställa frågor till idrottsutövaren också, som ska berätta vad som faktiskt har inträffat, säger dopingnämndens ordförande Åke Thimfors.

– Det påminner om en rättegång men är mer formlöst.

Vad menar du med formlöst?

– I domstol finns väldigt många regler som talar om vilken ordning man ska göra allting, vad man får säga, vad man inte får säga… Någon sådan reglering finns inte för idrotten, utan där kan man vara lite friare i umgänget, om jag att uttrycker mig så. Men det är på samma sätt som i en domstol, att det är tvåpartssystem. Man brukar jämföra dopingkommissionen, de som göra anmälningar, med åklagare och då skulle idrottsutövaren, som är anmäld, vara den tilltalade i ett brottmål.

”Överläggning”

När meddelas domen?

– Efter sammanträdet får parterna lämna lokalen och så har man normalt en överläggning i nämnden. Ibland kan det ta några dagar innan det blir ett beslut, sedan ska det här beslutet skrivas ihop och sedan kommer en expediering. Från sammanträde till beslut kan det dröja några veckor, säger Thimfors.

Dopningsnämnden är Riksidrottsförbundets dömande instans och det är där som Fransson & Co har möjlighet att försöka påverka dopingkommissionens yrkande på fyra års avstängning.

Om inte det går kan hon alltid överklaga beslutet hos Riksidrottsnämnden.

– Det är omvänd bevisbörda jämfört med ett civilt ärende där det är åklagare som ska bevisa att någon har begått ett brott medan i ett dopningsärende, om det finns ett positivt dopningsprov, är det idrottsutövaren som ska endera bevisa att den inte har begått någon förseelse alternativt att det finns några förmildrande omständigheter, säger Tommy Forsgren, handläggare på dopningskommissionen.

– Det är ett ganska tufft läge för en idrottsutövare att komma förbi den presumtionen.

Klipp: Franssons dopningsbesked – detta har hänt

Klipp: Sant eller falskt om anabola steroider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.