Mats Larsson arbetar för att Jenny Fransson ska frias. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rymdforskaren Mats Larsson ska få Jenny Fransson friad

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fransson hävdar fortsatt att hon är oskyldig till det dopningsbrott hon har testats positivt för.

Nu träder hennes ombud fram.

Hon försvaras av fysikern Mats Larsson, som forskat om molekylbildning i rymden.

– Jag är helt övertygad om att hon är oskyldig, säger han.

Den 3 februari avslöjades det att den regerande OS-bronsmedaljören i brottning, Jenny Fransson, tävlande för Gällivare Sportklubb, testats positivt för den anabola steroiden metyltestosteron.

Nu avslöjar Expressen att hennes ombud heter Mats Larsson, som är professor i molekylfysik och under tio års tid varit ordförande i Rymdstyrelsens forskningskommitté och bland annat forskat kring molekylbildning i rymden.

”Fel i mätningen”

Han säger sig vara säker på att Fransson är oskyldig, och han har två olika teorier kring hur hennes dopningstest kunnat bli positivt.

Teori 1: Det har blivit fel i mätningen på dopningslaboratoriet.

– Under de sista dagarna har jag gått igenom laboratorierapporten och där känner jag mig ganska övertygad om att på den ena metaboliten har laboratoriet inte uppfyllt alla Wadas skallkrav, säger Mats Larsson till Expressen.

Teori 2: Jenny Fransson har fått i sig metyltestosteron genom att äta fisk.

– Jag har en vän och kollega i Ukraina, en kvinnlig kemist, som har börjat titta på olika källor till steroider. Och hon har hittat kinesiska artiklar som visar att det kan förekomma syntetiska steroider i fisk och i vatten, bland annat, säger Larsson.

”Underlag för en avstängning”

Åke Andrén Sandberg är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission. I Expressen bemöter han Mats Larssons teori kring att det blivit fel i mätningen på dopningslaboratoriet:

– Laboratoriechefen har bemött det och enligt honom har allt gått till på det sätt det ska göra, säger han.

– Vi har lagt fram våra belägg för dopingnämnden och det har vi naturligtvis gjort eftersom vi anser att det finns underlag för en avstängning. Mats Larsson arbetar som ombud och försöker hitta saker som det är fel på här. Det är domstolen, alltså dopingnämnden, som får avgöra om Jenny Fransson ska dömas eller inte.

Den 26 maj är det dags för muntlig förhandling i ärendet. Dopingkommissionen yrkar på fyra års avstängning, ifall det inte framkommer något skäl till nedsättning.

ARKIV: Franssons dopningsbesked – detta har hänt (4 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.