LHC ny gruppetta

Uppdaterad
Publicerad

Trots att viktiga nyckelspelare saknades tog Linköping tre viktiga poäng i CHL.

Detta efter 2-0 hemma mot Helsingfors under söndagseftermiddagen.

”Nu är det vi som sitter i förarsätet” säger tränaren Dan Tangnes.

Efter straffsegern senast mot Bern väntade ny match i Champions Hockey League mot gruppens andra motståndare, IFK Helsingfors.

Gästerna fick kämpa när LHC hade mycket av spelet som efter femton minuter tog ledningen. Det var den unge backen Petter Hansson, född -96, som drog till med ett slagskott framför mål till 1-0.

Champions Hockey League

– Vi är lite omständiga med pucken och spelar lite långsamt bakifrån. Hoppas vi kan speeda upp det spelet och sätta lite snabbare fart på våra vändningar bakifrån, sa Linköpings assisterande tränare Klas Östman efter första perioden.

I andra var Broc Little var nära att göra 2-0 på ett friläge, men målvakten avvärjde chansen. Helsingfors hetaste målchans kom med sju minuter kvar av perioden när LHC-målvkaten David Rautio fick problem att få tag på pucken vid eget mål, men där pucken till slut kunde rensas bort.

Ju längre matchen led, desto mer irriterat blev det. Flera gånger kände spelarna på varandra efter avblåsning och så även efter andra periodens slut.

Rakhshani utökade

IFK Helsingfors fick sämsta tänkbara start på tredje perioden när Linköpings Rhett Rakhshani fick friläge och satte pucken kyligt mellan målvaktens ben till 2-0.

Kanske var Helsingfors slitna som i förrgår åkte på en strafförlust mot Bern, men någon sista forcering kom aldrig från gästerna utan Linköping vann med stabila 2-0.

– Viktigt för oss att sätta oss i en bra position inför två bortamatcher. Skönt att få med sig tre poäng härifrån. Nu är det vi som sitter i förarsätet även om vi har två bortamatcher nu som vi avslutar med. Det är starkt gjort att vinna med förutsättningarna i dag, säger tränaren Dan Tangnes.

Nyckelspelare borta

Viktiga spelare som Niklas Persson, Garrett Roe, Nick Sörensen och Gustav Forsling saknades den här matchen, men då klev andra fram istället.

– En situation vi kommer hamna i flera gånger i år. Det är kul att andra kliver fram och tar ansvar och defensivt tycker jag vi tar stort ansvar i dag. Det kanske inte är den mest välspelade matchen som spelats här hemma men defensivt börjar vi hitta våra positioner och det är en jättebra grupp som jobbar stenhårt och det är svårt att skapa målchanser på oss. Offensivt har vi lite att jobba på men vi vinner med 2-0 och hittar vägar att vinna, säger Tangnes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions Hockey League

Mer i ämnet