Björn Eriksson, ordförande på RF. Foto: Bildbyrån

Idrotten ansöker om 1,3 miljarder i stöd

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska 500 miljoner räcka till 1,3 miljarder?
Den nöten ska Riksidrottsförbundet (RF) försöka knäcka när de ska fördela regeringens stödpaket till idrotten.
”En grannlaga uppgift”, som RF kallar det.

”Som kräver finkänslighet”. Så förklaras ordet grannlaga i Svenska Akademiens ordlista. Och det är troligen minst vad som krävs när RF ska fördela regeringens krispaket på 500 miljoner till de drygt 4 000 föreningar och förbund som sökt stöd på grund av coronaviruset för närmare 1,3 miljarder.

Föreningar har sökt för 1,12 miljarder kronor och förbund söker stöd för 140 miljoner kronor, skriver RF i ett pressmeddelande.

”Att regeringens stöd inte räcker till att kompensera alla föreningar och förbund är inte överraskande. Vi har en grannlaga uppgift att fördela stödet på bästa sätt”, säger Björn Eriksson, ordförande på RF.

”Men jag kan redan nu säga att vi inte har möjlighet att kompensera alla fullt ut och troligen kommer alla inte heller känna sig helt nöjda.”

Mellan den 1-15 maj kunde föreningar och förbund ansöka om stöd för ekonomiska konsekvenser på grund av coronaviruset under perioden 12 mars till 30 juni. Drygt 4 000 ansökningar kom in.

Riksidrottsstyrelsen förväntas ta beslut om fördelningen av stödpengarna den 11 juni för att idrottsföreningar ska kunna få pengarna före midsommar.

Men det kommer att behövas mer pengar, enligt Björn Eriksson.

”Stora evenemang som O-ringen och Gothia cup som går i juli är inställda, men får inte stöd i detta krispaket. Jag ser att vi kommer behöva ytterligare stöd från regeringen för att hålla idrottsrörelsen levande när restriktionerna drar ut på tiden”, säger han.

ARKIV: Björn Eriksson om krisstödet: ”En fråga om överlevnad” (18 maj 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Eriksson: ”En fråga om överlevnad” Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer