OS-ringar i Tokyo Foto: Bildbyrån

OS i fara – krismöte under dagen

Uppdaterad
Publicerad

Idag, tisdag, ska Internationella olympiska kommittén påbörja krissamtal om OS i Tokyo i sommar.
Att spelen ska starta i juli framstår som alltmer avlägset.
Men ett besked kan dröja.

Om bara drygt fyra månader är det tänkt att OS i Tokyo ska invigas. Så låter det fortfarande från Internationella olympiska kommittén (IOK), men frågan är om det kommer nya bud efter de telefonkonferenser som IOK i två dagar ska hålla med idrottsförbunden och de nationella olympiska kommittéerna.

Peter Reinebo, som i egenskap av verksamhetschef kommer att vara med och representera Sveriges olympiska kommitté, räknar inte med något definitivt OS-besked redan nu.

– Senast i torsdags sade Thomas Bach (IOK:s ordförande) att man går efter plan A och att man uppmanar alla andra att göra det. Det som ska bli mest intressant är om man nu lägger till att det finns en plan B, säger Reinebo och fortsätter:

– Men jag tror inte att man kommer fram till att ”vi kör” eller ”vi kör inte”.

Han menar att det är rimligt att avvakta utvecklingen av coronapandemin i åtminstone en månad innan man fattar ett avgörande beslut.

Kvalen ska diskuteras

Huvudfokus vid mötet lär bli hur OS-kvalen ska genomföras i de olika idrotterna eftersom flera av dem har skjutits upp.

– Det finns flera kval som är uppskjutna eller inställda. IOK har sagt att de är öppna för vad de internationella idrottsförbunden föreslår och det betyder i sin tur att vi också är det, säger Peter Reinebo.

Enligt källor inom IOK hålls telefonmötet för att ge information till de internationella idrottsförbunden, de nationella olympiska kommittéerna och de aktiva. IOK är också berett att svara på frågor om läget.

Klipp: Coronaviruset påverkar Sjöströms OS-plan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer