Sportspegeln special: idrott och corona

Uppdaterad
Publicerad

Det nya coronaviruset har påverkat hela samhället och idrotten är inget undantag. Seriespel på högsta nivå och internationella evenemang har redan ställts in. Sportspegeln sände under tisdagkvällen ett specialprogram och här under kan du ta del av frågor och svar från kvällens sändningen.

Sportspegeln Special

Många frågor som kommer in nu. Så många som möjligt av dessa försöker vi ta upp i studion vid 21.00 i SVT Play, direkt efter denna sändning.

-Så många möten som jag har varit med i och lett det senaste veckan är något form av personligt rekord säger Anders Larsson om en hektiskt vecka.

-Jag känner redan nu en abstinens. Förhoppningsvis kan idrotten erbjuda något som vi kan samla oss kring, säger Sjöstrand

-Ingen vet när nästa SHL-säsong börjar. Kan inte säga något när vi inte vet hur framtiden med coronaviruset ser ut, säger Anders Larsson.

-Man ska kunna få tillbaka pengarna för köpta biljetter till EM. Vi jobbar också på att få behålla biljetterna till EM 2021. Det blir samma upplägg som EM 2020, alltså spel i ett flertal länder, säger Håkan Sjöstrand

-Vi har ett antal frågor som behöver redas ut inför uppskjutandet av herr-VM, säger Anders Larsson

-Det finns flera aspekter kring varför vi inte spelar matcherna utan publik. Vi vill ju så klart spela med publik, Sjöstrand

-Albin Ekdal är en stabil pojk och han kommer komma tillbaka starkare, säger Håkan Sjöstrand om coronasmittade Ekdal

-Ni anar inte hur många förslag som har kommit till mejl om hur man kan lägga upp seriespelet. Det finns ett stämmobeslut kring antalet lag i serierna och det var aldrig uppe för diskussion, säger Anders Larsson

I dag kom beskedet att fotbolls-EM skjuts upp ett år och inom kort kommer besked om ishockey-VM spelas som planerat i maj.

Detta skildrades i ett specialprogram som sändes på tisdagen klockan 20.30.

– Idrott har alltid varit en tillflyktsort för människor och samhällen i tuffa tider. När ekonomin krisat, när samhällen brakat samman eller när ondskan slagit till har vi vänt oss till idrotten. Denna gång är dock även idrottsvärlden drabbad och idrotten kan därför inte vara människors mötesplats i en tid av kris. Men därför känns det också extra viktigt för oss på SVT Sport att vi på olika sätt bevakar, beskriver och informerar om det som händer just nu. Detta program är en del av det arbetet, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT.

Programmet blickade också fram emot årets största sportevenemang, OS i Tokyo, som också riskerar att ställas in eller flyttas fram.

Programmet tog också upp publikens frågor och pratade om den nationella idrotten och hur detta slår mot både förbund, klubbar och publik.

Sportspegeln special: idrott och corona sändes på tisdagen klockan 20.30 i SVT2 och i SVT Play.

Gäster: Peter Reinebo, verksamhetschef Sveriges olympiska kommitté, Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet, Håkan Sjöstrand,  generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet.

Programledare: Mats Nyström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.