Foto: Bildbyrån/SVT

Tegnell tror inte på större publik förrän senhösten: ”Vi hoppas det”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Ander Tegnell är inte beredd att rucka på begränsningen om 500 åskådare per match, oavsett hur stor arenan är.

– Resan till och från arenan är den viktigaste begränsningen, motiverar Tegnell för SVT Sport.

Tegnell tror att begränsningen med max 500 personer i publiken kommer att bli kvar i flera månader, kanske så långt fram som i vinter.

Hur kom ni fram till just 500 sittande personer i publiken?

Corona och idrott

– Det var en gräns som vi hade tidigare och som vi känner oss trygga med. Vi tror inte att den gränsen innebär någon extrem belastning på lokaltrafiken vid resande till och från arenorna, säger Tegnell.

Hur ser tidsperspektivet ut för att höja antalet åskådare?

– Vi vet att det tar lite tid innan det möjligen dyker upp några negativa effekter. Det tog ett par månader i Europa innan man såg förändringen efter att man avslutat lockdown så vi vill ha ett antal månader på oss för att se att det inte händer någonting.

”Hoppas på senhösten-vintern”

Det innebär ytterligare ett par månader med väldigt begränsat med publik på svenska idrottsarenor.

Så det blir mot vintern-senhösten någon gång?

– Ja, vi hoppas så. Det beror på hur utvecklingen ser ut, säger Tegnell om att höja antalet åskådare.

Svenska Fotbollförbundet vill ha en procentsats i stället för 500 åskådare (vilket innebär fler åskådare på större arenor).

– Det faller på frågan att det inte bara är arenan som är problematisk utan också resandet dit och från och hur man agerar som publik både före och efter. Det är därför som man måste ha ett absolut antal i botten. Sedan kan ju arenan i viss mån också sätta en gräns. Resan dit och från är den viktigaste begränsningen eftersom vi redan nu är oroliga för lokaltrafiken, slår Tegnell fast.

I Finland ser redan i dag tusentals åskådare på fotboll. Vaför skulle det inte gå här?

– Finland har haft en betydligt lägre smittspridning. Jag kan förstå att de kan känna sig lite tryggare och ha lite högre nivåer. Vi vill gärna testa med 500 först och känna oss säkra på att det inte ger några negativa effekter i Sverige.

Om det blir en ny smittvåg kan det här beslutet ändras?

– Det finns alltid en risk och det kan bli utbrott på olika ställen. Händer något sådant är det naturligtvis inte aktuellt med ens de här nivåerna.

Just nu råder en begränsning på 50 personer per match och justeringen uppåt till 500 med en meter mellan åskådarna föreslås gälla från 1 oktober, vilket regeringen beslutar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet