Foto: Bildbyrån

Wada larmar: ”Vår budget är mindre än för en liten fotbollsklubb”

Uppdaterad
Publicerad

När coronapandemin försvårat för dopningstestningen vädjar Wada om mer pengar.

– Vår budget är mindre än för en liten fotbollsklubb, det är löjligt, säger den polske Wadachefen Witold Banka.

Antidopningsbyrån Wada vill använda uppehållet till att göra mer omfattande utredningar av långtidsdata från redan inlämnade prov och det behövs pengar, mycket pengar. Han vänder sig nu till regeringar runt om i världen för att få hjälp.

– Vår budget ligger på 350 miljoner kronor, vilket är mindre än för en liten fotbollsklubb, det är löjligt, säger 34-årige Banka till AP.

Corona och idrott

Han vill stärka Wada för framtiden.

– Vi måste göra allt för att öka budgeten för antidopningspolitik och jag försöker naturligtvis övertyga regeringarna också att ge ytterligare bidrag till utredningar, till vetenskap och till våra utbildningsprojekt, exemplifierar Banka.

Ny testningsmetod kan införas inför Tokyo

Med tanke på världsläget och stora restriktioner i resandet har Wada börjat undersöka nya former av testningar. Ett sätt kan vara att testa torkade blodsegment från aktiva till skillnad från rinnande blod via sprutor, vilket även skulle kunna få ner kostnaderna.

Banka hoppas att metoden kan komma i bruk till OS i Tokyo nästa år men höjer ett varningens finger för att inte gå för fort fram.

– Jag är rädd att om vi gör det för snabbt kan några av fuskarnaundergräva den här metoden, vilket gör att vi behöver fundera mycket kring det här.

ARKIV: Antidopningsbossen: ”Fuskarna sitter och ler just nu” (10 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet