Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svenska cricketförbundets Tariq Suwak: ”Föreningslivet som vi har är unikt för Sverige” Foto: Bildbyrån/SVT

Svenska cricketförbundet hotas med uteslutning ur RF: ”Pressad situation”

Uppdaterad
Publicerad

Nio årsmöten på fyra år, interna maktkamper och ekonomisk kris. Svenska cricketförbundet anses ha misskött sig så allvarligt att RF hotar med uteslutning.

– Det har satt oss i en väldigt tuff och pressad situation, säger ordförande Tariq Suwak till SVT Sport.

År 2015 var cricket den snabbast växande sporten i Sverige och valdes in som ny medlem i Riksidrottsförbundet, RF.

Nu, nio år senare, har succén förvandlats till kris.

SVT Sport granskar

I maj 2023 drog RF in det statliga ekonomiska stödet till cricketförbundet. Anledningen var bristande föreningsdemokrati.

I den externa utredning som RF låtit göra, beskrivs en intern maktkamp om styrelseposter inom svensk cricket. Där stadgeändringar, misstroendeomröstningar och extra årsmöten har använts för att motarbeta personer med avvikande åsikter.

Blev själv avsatt

På fyra år, mellan 2019 och 2022, hölls fyra ordinarie årsmöten inom cricketförbundet – men också fem extra årsmöten med avsikten att rösta bort sittande styrelse.

– Det som står i rapporten, det stämmer ju. Det speglar svensk cricket ganska bra, säger Tariq Suwak.

Han är själv cricketspelare och för andra gången ordförande i förbundet. Första gången blev han avsatt vid ett extra årsmöte. När han kom tillbaka var han själv med och avsatte den sittande styrelsen, på ett extra årsmöte i november 2022.

Har du själv varit en del av det här problemet?

– Jag tillsammans med många andra har känt likadant. Att det saknas dialoger med styrelsen. En extra årsstämma har känts som det enda forumet för att kunna ställa frågor och kommunicera med beslutsfattarna.

Har sagt upp all personal

Hösten 2023 var cricketförbundet i ekonomisk kris och hade sagt upp alla anställda på kansliet.

Nu kämpar man med en åtgärdslista från RF, som innehåller krav som cricketförbundet måste uppfylla för att få tillbaka sitt ekonomiska stöd. Och, ytterst, få behålla sin plats som medlem i RF.

GRANSKNING: Se ”Slaget om svensk cricket” på SVT Play

Här är turerna i cricketförbundet

2015: Cricketförbundet väljs in i Riksidrottsförbundet. Samma år når den stora flyktingvågen till Europa sin peak. Den svenska cricketen lyckas bra med att locka nyanlända till idrotten.

2019: I april hålls ett ordinarie årsmöte där Tariq Suwak väljs till ordförande. Men i december samma år avsätts styrelsen på ett extra årsmöte – ett mönster som ska återkomma.

2021-2022: Under dessa två år hålls två ordinarie årsmöten och fyra extra årsmöten. I november 2021 byts delar av styrelsen ut – och ett år senare sker samma sak på nytt. Då kommer Tariq Suwak tillbaka som ordförande, tre år efter att han avsattes.

VÅREN 2023: Efter en extern utredning, som på punkt efter punkt slår ner på cricketförbundets metoder, drar RF in det statliga stödet.

Enligt uppgifter till SVT Sport handlar konflikterna i förbundet om en vilja att styra svensk cricket till sin egen klubbs fördel. Exempelvis ska förbundsstyrelsen ha blandat sig i spelschema, ligastruktur och landslagsuttagningar.

HÖSTEN 2023: Cricketförbundet är i ekonomisk kris och säger upp all personal på kansliet. RF har tagit fram en lista på åtgärder som förbundet måste uppfylla för att få tillbaka sitt ekonomiska stöd och få behålla sitt medlemskap i RF.

Det handlar bland annat om att hålla utbildningar i föreningsdemokrati, skärpa förbundets stadgar för att ”minska risken för icke-demokratiska inslag vid årsmöten” och anlita en auktoriserad revisor.

Strax innan jul beviljar RF ett lån på 750 000 kronor till det Svenska cricketförbundet. Lånet måste vara återbetalat senast augusti 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet