Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara McManus och Sofia Mabergs under Sveriges match mot Kanada. Foto: Bildbyrån

Stor besvikelse efter isproblem – Sverige föll

Uppdaterad
Publicerad

Lag Hasselborg ställdes mot tuffast möjliga motstånd på lördagskvällen. Favorittippade Kanada stod på andra sidan och matchen blev en svängig historia.

Lag Hasselborg fick bara vila någon timme efter den inledande krossen mot Nya Zeeland. Men det verkade inte påverka Lag Hasselborg nämnvärt. De inledde matchen mot favorittippade Kanada bra. Båda lagen spelade en förhållandevis enkel curling, men med elegans.

I den tredje omgången kom Sveriges fina inledning att betala sig. Lag Hasselborg tog poäng utan att ha sista sten och gick upp i ledning 2-1.

– Mycket imponerande spel av Sverige, säger expert Eva Lund.

En jämn drabbning

Efter mer än halva matchen var det helt jämnt. Men Sverige spelade i 2-2-läge till sig sista sten i sjätte omgången. Något som kom att visa sig vara viktigt. Med sista sten kunde Lag Hasselborg i sjunde omgången gå upp i ledning med 4-2 efter en kanadensisk miss.

– Fullt fokus, men också avslappnat på ett bra sätt, säger expert Eva Lund om det svenska spelet.

Oväntade vändningen

Sverige såg ut att ha kontroll på matchen inför den sista stenen i nionde omgången. Men då kom isen att spela lagen ett spratt. Olika spår visade sig bete sig något oförutsägbart och Lag Hasselborg var märkbart påverkade.

– Slumpen går in och påverkar, säger expert Eva Lund om den dramatiska upplösningen.

Kanada stal två poäng från Sverige och gick upp i ledning i den nionde omgången. Sverige – tvingat att ta två poäng i sista omgången för att vinna matchen, lyckades inte och Kanada kunde gå vinnande ur sin öppningsmatch.

En misslyckad sista sten av Anna Hasselborg gav Kanada segern med 9-4.

Besviken Anna Hasselborg

– Det känns väldigt surt. Jag tycker vi spelar ut Kanada i dag. Vi får lära och anpassa oss inför kommande matcher, säger Anna Hasselborg efter matchen.

Nästa match spelar Sverige mot Schweiz, imorgon söndag kl. 14.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.