Stefhan Klang, ordförande för Svenska cykelförbundet, har valts om. Foto: Bildbyrån/SVT

Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang valdes om – då avgår två ledamöter direkt

Uppdaterad
Publicerad

Stefhan Klang valdes om som ordförande för Svenska Cykelförbundet på förbundsmötet i lördags. Då valdes också Sara Danielsson Lundqvist in i styrelsen – mot sin vilja. Hon är en av två som nu tänker avgå.

– Jag tyckte det var väldigt konstigt, säger hon till SVT Sport.

Inför cykelförbundets förbundsmöte riktade styrelsens tre kvinnliga ledamöter kritik mot ordförande Stefhan Klang och styrningen av förbundet som Klang sedan bemötte.

En av kvinnorna, Linda Tufvesson, ställde även ett ultimatum: Hon ville inte fullfölja sitt mandat på ytterligare ett år, om Klang valdes om.

SVT Sport granskar

Tufvesson deltog inte själv på mötet, men hade meddelat valberedningen att hon ville avgå om Klang fick förnyat förtroende.

Och så blev fallet. Stefhan Klang valdes om som ordförande med siffrorna 45-28 mot just Linda Tufvesson som nominerades i sin frånvaro på mötet.

På mötet togs Tufvessons krav upp, och även möjligheten att skjuta på mötet, men det agerades inte på.

Tufvesson är nu en av två som tänker avgå bara dagar efter mötet om det inte ogiltigförklaras.

– Det känns väldigt olustigt. Lite som att man är kidnappad in i en situation som man inte har bett om, säger Tufvesson.

Varför vill du inte sitta kvar?

– Vi har under lång tid försökt påtala att vi anser att det sker saker som inte är rätt och vi har motarbetats i våra försök att ställa saker till rätta.

Den andra som tänker avgå är Sara Danielsson Lundqvist. Hon var en del av valberedningens förslag, men hon kunde inte närvara på förbundsmötet och hade därför dagen innan meddelat valberedningen att hon inte ville bli invald om Klang blev omvald.

Hon valdes ändå in och sitter nu formellt i styrelsen.

– Det är märkligt. Det går säkert att lösa i efterhand och hoppa av. Men det är onödigt. Framför allt så fanns det ju en anledning till att jag sade som jag gjorde och det vill man ju ska framgå i det forumet.

Varför vill du inte vara med i styrelsen?

– Jag har gjort research inför uppdraget och det finns en väldigt enad bild hos de personer jag har pratat med. Att det finns ett klimat runt förbundets styrelse som jag inte vill vara en del av.

SVT har pratat med den tidigare valberedningens ordförande och Stefhan Klang men båda avböjer intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Klang bemöta kritiken som riktades mot honom inför förbundsmötet här. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet