Tove Alexandersson tog emot bragdguldet i franska Tignes för ett drygt år sedan. Foto: TT

Tove Alexandersson nådde ny milstolpe – tog första pallplatsen i skidalpinism

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson är världsledande inom orientering och skidorientering. I dag nådde hon en ny milstolpe i sin karriär genom att ta första pallplatsen i världscupen i skidalpinism.

– Det var jättekul att komma på pallen, säger Alexandersson till SVT Sport efter andraplatsen.

Under lördag kväll och söndagen deltog Alexandersson i en sprint och en ”vertikal” i skidalpinism i italienska Pontedilegno-Tonale.

I sprinten, som i upplägget påminner om längdskidåkningens variant, slutade Alexandersson åtta medan hon blev tvåa i dagens vertikal där man åker skidor uppför en slalombacke, ungefär som sista etappen i Tour de Ski fast längre.

– Den som vann loppet ryckte direkt och jag låg femma och plockade placeringar hela tiden och det var om andraplatsen det var en fajt, säger Alexandersson som hade fransyskan Axelle Mollaret Gachet 25 sekunder före sig. Segertiden blev 28.56.

Det är en enorm utmaning att åka skidor uppför en slalombacke, något som passar konditionsfenomenet Alexandersson.

”Fick ut det jag hade”

– Det kändes bra i kroppen, jag är ju väldigt ny i sporten och har inte gått så många vertikaltävlingar men kunde få till ett bra upplägg på loppet och lyckades bra. Det var väldigt kul att tävla och jag fick ut det jag hade, säger Alexandersson.

Det var din första pallplats i världscupen i skidalpinism och en ny milstolpe i din karriär.

– Ja och det var jättekul att komma på pallen. Det är jag väldigt nöjd med, säger Alexandersson.

Förbundskaptenen följde tävlingen på plats i Italien.

– Båda tävlingarna var bra av Tove och hon visade att hon är en av de starkaste deltagarna även om hon är ny och lär sig hela tiden, jag är verkligen imponerad, säger förbundskaptenen Remi Francais.

Nu återvänder Alexandersson till Sverige för en träningsperiod. Nästa världscuptävling är inte förrän i slutet av januari. Men coronapandemin har ett järngrepp om världen.

– Det är jättesvårt att veta vad som händer, funderar Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer