Title 9 – lagen som banade väg för damidrotten

Uppdaterad
Publicerad

Slutet av 1960-talet och början av 1970-talet var en turbulent och dramatisk era i amerikansk historia. Kvinnokampen ledde fram till Title 9 – en skollag som banade väg för kvinnliga studenter och collegeidrottare.

Samtidigt som det blodiga Vietnamkriget pågick i Sydostasien förändrade studentprotester och medborgarrättskampen USA i sina grundvalar. Nu manade också amerikanska kvinnor till förändring och ökade rättigheter.

Massiva manifestationer ledde till att president Richard Nixon 1972 undertecknade en ny skollag, vilket resulterade i att antalet kvinnliga studenter och collegeidrottare fullkomligt exploderade.

– En stor del av det var Title 9 och strävan efter jämställdhet. Det har funnits en rörelse för att åstadkomma det i flera decennier nu. Det är helt klart därför det är jämställt på collegenivå, säger Dani Rylan, grundare och ordförande för NWHL, den amerikanska proffsligan för damhockey.

Den landvinnande och än i dag omstridda Title 9-lagen, som tvingar amerikanska skolor att ge lika möjligheter för båda könen, är unik för USA.

SVT Sport har dykt djupare i den amerikanska damidrottshistorien och dess intressanta utveckling.

Se hela reportageserien i SVT Play här

Detta är reportageserien ”Den amerikanska idrottsdrömmen”

Visa

Bortanför europeiska idrottens miljardrullning och aldrig sinande reklam-flöde har USA valt en annan väg; inga spelarförsäljningar, reklamfria matchställ och begränsad bettingmarknad.

Istället har vi fått lära oss USA-unika uttrycken franchise, draft, trade och lönetak. Men vad innebär begreppen egentligen?

I reportageserien Den amerikanska idrottsdrömmen granskar och förklarar nu SVT Sport proffsidrotten i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer