• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Visa alla (2)

Rysslandskorrespondenten: ”Nationell katastrof”

SVT:s korrespondent Bert Sundström är på plats i Ryssland och vittnar om stämningen efter IOK:s besked om avstängning. – Det här svider verkligen, säger han i SVT:s Morgonstudion.

– Det här är en nationell katastrof. Idrott är ett prestigeprojekt för Ryssland och president Putin personligen. Det var så redan på Sovjettiden, att idrott var en arena där man visade upp hur framstående man var. Jättetillställningar som OS är då störst och viktigast. Reaktionerna har varit väldigt hårda, säger han.

Enskilda ryska idrottare och lag kan ansöka om att få tävla under neutral flagg, om de kan bevisa att de inte omfattats av det statliga dopningsprogram som det rapporterats om. Men det återstår att se hur många som ansöker.

– Det är inte säkert att så värst många ryska idrottare faktiskt är intresserade. Vi får se hur debatten tar sin vändning framöver.  I vilken mån Ryssland verkligen vill ha ryssar som tävlar utan att vara där officiellt för Ryssland.

Ryssland har överklagat beslutet till idrottens skiljedomstol CAS.

– Eftersom det finns två utredningar som väldigt bestämt säger att de har väldigt tydliga bevis för att det här var ett systematiskt agerande, styrt ifrån politiskt håll, för att se till att Ryssland skulle vinna medaljligan i Sotji. Det var oerhört viktigt för Ryssland. Att CAS skulle komma fram till något annat skulle sätta IOK i en oerhört pinsam situation.  Det är inte klart än men jag tror att det blir väldigt svårt för Ryssland att ändra på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer