Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Wada stoppar svenskt dopningslaboratorium

Publicerad

Sveriges Wada-ackrediterade antidopningslaboratorium i Huddinge stoppas från att utföra vissa prover i sex månader.
Det eftersom de misslyckats med ett kontrollprov.
– Vi har gjort ett fel som bryter mot laboratoriestandarden, berättade laboratoriechefen Magnus Ericsson för Expressen i augusti.

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge finns det svenska Wada-ackrediterade antidopningslaboratoriet där analyser av dopningsprov sker.

Men labbet har nu drabbats av ett rejält bakslag. Det var i augusti som Wada först meddelade att platsen var under utredning efter att de misslyckats i hanteringen av den så kallade GC/C/IRMS-metoden, som bland annat kan användas för att skilja konstgjort testosteron från kroppens eget.

Stängs av i sex månader

Labbet fick inte godkänt i ett så kallat blindtest som Wada hade skickat ut. Nu bekräftar organisationen att labbet stängs av i sex månader från att utföra testen, avstägningen gäller från och med första augusti.

– Vi gjorde ett misstag, så är det ju. Det är inte något vi gör på varje prov, det är ingen höjvolymsanalys direkt. Just med den här analysen så får vi istället skicka proverna till ett annat labb istället som kan utföra det, sedan gör vi de åtgärder vi behöver göra och snart är det överstökat, säger laboratoriechefen Magnus Ericsson till SVT Sport.

Övriga dopningsanalyser får fortsätta att utföras på det svenska antidopningslabbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer