Arkivbild Foto: TT Nyhetsbyrån

Laboratoriechefen: ”Påverkar ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Wada bekräftade att Karolinskas antidopningslaboratorium stoppas från att utföra vissa prover efter en miss i ett kontrollprov.

– Vi kommer skicka proverna till ett annat labb som istället kan utföra det, säger laboratoriechefen Magnus Ericsson till SVT Sport.

Det var i augusti som nyheten först släpptes om att Sveriges Wada-ackrediterade antidopningslaboratorium i Huddinge riskerade lång avstängning efter att ha misslyckats i ett kontrollprov av den så kallade GC/C/IRMS-metoden, som bland annat kan användas för att urskilja konstgjort testosteron.

I går bekräftade Wada att labbet stoppas från att utföra analysen fram till januari.

– Vi har gjort ett fel som bryter mot laboratoriestandarden, berättade laboratoriechefen Magnus Ericsson för Expressen i augusti.

SVT Sport har talat med Ericsson som menar att beslutet inte har någon större betydelse.

– Det är ingenting nytt, det är samma som i augusti. Det de gjorde nu var att fastslå avstängningstiden, men de sa dem ju förra gången också, så det är inget nytt, säger han.

”Påverkar ingenting”

– Vi gjorde ett misstag, så är det ju. Det är inte något vi gör på varje prov, det är ingen höjvolymsanalys direkt. Detta är en metod man tar till så att man utreder vidare, en lågvolymsanalys, säger Ericsson.

Hur påverkar det här er och svensk idrott?

– Det påverkar ingenting, labbet går bättre än någonsin. Just med den här analysen så skickar vi proverna till ett annat labb istället som kan utföra det, sedan gör vi de åtgärder vi behöver göra och snart är det överstökat, säger Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.