Noemi Moesch, Schweiz och Emelie Mumm, Sverige. Foto: TT

Tyskland ställer in fäktningsevent – vill inte att Ryssland ska delta

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Belarus får efter en röstningsprocess delta i VM i fäkting – efter att tidigare ha varit avstängda.

Då reagerade det tyska fäktningsförbundet med att ställa in en av damkvalificeringsrundorna som skulle hållas i Tyskland.

– Vi vill ge en tydlig signal att vi ville ha ett annat resultat, säger ordföranden för det tyska fäktningsförbundet, Claudia Bokel.

Ryssland och det allierade landet Belarus har varit avstängda från att delta i VM i fäktning.

Men efter en omröstning i sportens styrande organ (FIE) bestämdes det att de två länderna får delta i mästerskapen återigen.

Då reagerade det tyska fäktningsförbundet starkt – och ställde in en av kvalificeringsrundorna för damernas VM, enligt Reuters.

– Vår solidaritet går till folket i Ukraina som lider av anfallskriget, säger ordföranden för det tyska fäktningsförbundet, Claudia Bokel och fortsätter:

– Vi vill ge en tydlig signal att vi ville ha ett annat resultat.

Svenska fäktförbundets generalsekreterare, Pierre Thullberg, reagerade på beslutet att tillåta Ryssland och Belarus att delta i internationella turneringar för en vecka sedan, när det klubbades igenom.

– Vi är djupt kritiska och beklagar att det är här vi har hamnat, säger Svenska fäktförbundets generalsekreterare Pierre Thullberg till Dagens Nyheter.

Ilgar Mammadov, ordförande för det ryska förbundet var inte förvånad över tyskarnas beslut.

– Det här kommer inte att vara det enda landet, mer länder kommer att vägra. Jag kommer inte att kritisera mina kollegor, säger Mammadov till TASS, enligt Reuters.

MER FÄKTNING: Sportlovet i Varberg inleddes med medeltida fäktning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frans, Alfred och Melina snabbutbildades i riddarkonsten när sportlovet inleddes i Varberg. I klippet får du ser hur de prövas med sina svärd. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.