Alexander Isak: ”Jag känner mig farlig”

Publicerad

Anfallstalangen Alexander Isak, 19, blev den dyraste spelare någonsin från allsvenskan när han såldes till Borussia Dortmund.
Efter att ha hamnat i frysboxen i Tyskland gör han nu succé i Nederländerna – och hoppas på speltid i landslaget.
– Jag känner mig farlig, säger han till SVT Sport.

Alexander Isak: ”Jag känner mig farlig”

I januari 2017 presenterades AIK:s Alexander Isak, då 17 år, av Borussia Dortmund. Övergången kostade den tyska storklubben cirka 85 miljoner kronor, och Isak blev därmed den dyraste spelaren någonsin från allsvenskan.

Två år senare lånades Isak, efter att knappt ha fått någon speltid utan mest hållit till i reservlaget, ut till nederländska Willem II.

Där har det blivit braksuccé och 19-åringen har gjort sex mål på de sex senaste matcherna.

– Som forward är det så klart skönt att göra mål. Nu har jag kommit in i det bra och fått göra några stycken. Det har varit bra för självförtroendet, säger Isak.

Och det senaste (solomålet mot Feyenoord) har du fått mycket cred för. Berätta hur du tänkte där?

– Framför allt var det ett viktigt mål, det matchvinnande målet. Det var ett fint mål, jag ska inte stå här och ljuga. Jag drev på bra och det blev lyckosamt.

– Det är självförtroendet det handlar om. Jag känner mig farlig. Finns det en yta så tar jag den gärna, fortsätter han.

Isak om läckra solo-målet: ”Inga problem”

Frysboxen i Tyskland

Om den tuffa tiden i Dortmund säger Isak:

– Jag hade väl två år där jag inte fick spela så mycket, men jag utvecklades mycket och fick bra träning. Sedan är jag i Willem nu där jag får speltid och har gjort det bra. Nu står jag här.

Hur hanterade du den perioden när du fick vänta och vänta?

– Det var inga problem och jag var inte så frustrerad. I början hade jag inte så höga förväntningar på speltid, men efter ett tag kände jag kanske att det var dags. Men när jag inte fick möjligheten där borta fick jag hitta något annat.

”Här för att konkurrera”

Landslagets yngste målskytt genom tiderna är född och uppvuxen i Solna och njuter nu av att vara hemma i Stockholm med landslaget.

– Jag har en jättebra känsla. Gör man det bra i klubblaget så är alla dörrar öppna och nu fick jag den här chansen vilket jag är tacksam för. Jag är här för att konkurrera och hoppas på speltid.

Hur stor är chansen att du får spela?

– Det vet jag inte och det borde jag inte spekulera i. Jag får visa på planen vad jag kan göra så får vi se hur det blir, säger Alexander Isak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer