Bri Folds är klar för Göteborg. Foto: KOPPARBERGS/GÖTEBORG FC

Amerikanska talangen Brianne Folds nu klar för Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Hon provspelade med Linköping men nu är amerikanskan Brianne Folds klar för den damallsvenska konkurrenten Göteborg FC – ett kontrakt, som sträcker sig över säsongen 2021.

– Wow, bara wow. Att få möta de bästa i Europa med det här laget. Så spännande, säger Folds om möjligheterna i Göteborg och spel i Europa.

Folds är 22 år och är från Lakeland i  Florida. Folds har gjort några träningspass och dessutom spelat i matcherna mot Rosengård och Vittsjö (2-0 respektive 3-0).

– Jag känner mig mycket välkommen och både spelarna och tränare har varit ’amazing’. Det ska bli så spännande och förhoppningsvis utvecklande att vara en del av det här laget, säger Folds till klubbens hemsida.

”Kanske sagt nej...”

Övergången har blivit infekterad då Folds först var i Linköping, som även betalat hotell och hennes resa hit, men sedan gick till Göteborg för provspel. När Linköping fick reda på dubbelspelet bröt man kontakten med både Folds och hennes agent, skriver Aftonbladet.

– Hon bor på ett hotell som vi ombesörjer och åker för att träna med en annan förening. Det är respektlöst och oprofessionellt, sade Linköpings tränare Olof Unogård till Aftonbladet i förra veckan.

– Vi visste inte ens om att hon skulle dit över huvud taget, hade vi gjort det så hade vi kanske sagt nej till det här provspelet, säger däremot Göteborgs tränare Mats Gren till samma tidning.

Draftad av mästarna

Men Gren är nu mycket nöjd med att Folds äntligen är klar.

– Vi har haft ögonen på Bri och varit intresserade av henne sedan i januari och varit i kontakt med hennes team sedan dess.

Folds har spelat för Auburn University i Alabama och är draftad av North Carolina Courage, som vann NWSL både 2018 och 2019. 

– Det är en stor möjlighet för mig att komma hit, säger Bri Folds, som spelat i samtliga yngre landslag för USA, från flicknivå upp till U23.

Får inte spela premiären

Folds är inte spelklar till premiären. Hon anslöt till Göteborg några dagar efter det att det senaste transferfönstret stängde. Därmed är amerikanskan inte spelklar förrän i mitten av juli.

– Det gör egentligen ingenting, nu får jag en möjlighet att träna ikapp och komma i bästa möjlig form, säger Folds.

Topptippade Göteborg har värvat tungt inför premiären mot Kristianstad på söndag och har sedan tidigare plockat in ungerska landslagsspelaren Anna Csiki och amerikanska mittbacken Annika Schmidt.

ARKIV: Göteborg nollade Rosengård förra veckan (Folds första match):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.