”Jag fick det rakt upp i ansiktet av fansen” Foto: Bildbyrån

Anders Svensson om hatet: ”Det var ingen som stod upp för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Ljungberg bad i går om ursäkt till Anders Svensson.

För supporterstormen han fick utstå och bristen på hjälp under VM 2006.

Huvudpersonen själv har försökt lägga händelserna bakom sig.

– Jag upplevde det absolut värsta jag varit med om i min karriär, säger Svensson till Sportbladet.

Viaplays fotbollsexpert och före detta landslagsstjärnan Fredrik Ljungberg vände sig direkt till Anders Svensson under gårdagens sändning inför Sveriges match mot Serbien, när ett inslag om VM 2006 precis hade sänts. Ett mästerskap där Sveriges meste landslagsman fick utstå hat och blev hela nationens syndabock.

– Anders, om du ser det här så ber jag om ursäkt å mina och andra spelares vägnar. Jag mår fortfarande dåligt av det här i dag. Vi skulle ha bojkottat all media, vi skulle inte ha pratat alls, om det nu hade fått dig att må lite bättre. Jag skäms fortfarande över detta och irriterar mig något enormt, säger Ljungberg.

Herrlandslaget i fotboll

Fick inte stöd

Efter VM-premiären mot Trinidad och Tobago där Svensson kritiserats för sin insats lanserade Aftonbladet en kampanj som gick ut på att Kim Källström skulle spela istället för Svensson – och därtill blev det massiv kritik och hat mot dåvarande Elfsborgsspelaren.

För Sportbladet berättar nu Svensson att minnena väcktes till liv när han såg ursäkten från Ljungberg:

– Jag upplevde det absolut värsta jag varit med om i min karriär. Jag önskar att ingen annan får uppleva det.

Han menar själv att han inte fick mycket stöd.

– Det var ingen som stod upp för mig. Jag fick det rakt i ansiktet från fansen under något som skulle vara det största man skulle få uppleva, ett VM.

Stannade på hotellet

Den tidigare mittfältaren berättar om att han inte kunde gå ut från spelarhotellet i Bremen utan att någon svensk supporter var där och kastade skit mot honom direkt. Efter premiären i VM blev det inga mer minuter för Svensson, han mådde dåligt och landslagsledningen ansåg att han skulle få svårt att hantera allt.

– Jag fick undvika svenska fans och svenska människor överlag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet