Barcelona föll stort mot Bayern München – missar slutspel

Uppdaterad
Publicerad

Barcelona kommer inte att finnas med i Champions League-slutspelet för första gången sedan säsongen 2003/2004. Det står klart sedan de förlorade med hela 3-0 borta mot Bayern München.

– Det här måste bli en vändpunkt, säger Xavi enligt Marca.

I och med att Benfica slog Dynamo Kiev hemma så var Barcelona tvungna att besegra Bayern borta.

Men redan i paus stod det 2-0 till tyskarna. Först nickade Thomas Müller in sitt 50:e Champions League-mål och sedan stod Leroy Sané för ett riktigt drömmål då han sköt in bollen bakom Marc-Andre Ter Stegen från över 20 meter.

Müller är nu en av bara åtta spelare som har gjort 50 mål i turneringen.

Nästa mål kom i andra halvlek då den 18-årige jättetalangen Jamal Musiala satte 3-0 från nära håll.

Senast Barcelona inte spelade Champions League-slutspel var våren 2004 då de deltog i Uefa-cupen. Senast de var med i CL, men inte tog sig vidare från gruppen var säsongen 2000/2001.

– Idag var de bättre. Idag börjar något nytt. Vi måste kräva mycket mer av oss själva. Det här måste bli en vändpunkt. Vi kommer att jobba hårt för att ta Barca tillbaka dit vi hör hemma, och det är inte Europa League, säger Xavi.

I spanska ligan är de på en blygsam sjundeplats. Ingen drömstart för den tidigare storspelaren Xavi som tog över som tränare för en månad sedan.

Nu väntar första rundan i Europa League-slutspelet för ”Barca” som blev trea i gruppen.

– Europa League är vår verklighet nu och vi måste försöka vinna där. Det är vårt mål, säger Xavi.

Bayern imponerade stort i gruppspelet med sex raka segrar och en målskillnad på +19. Det är den bästa insatsen i ett CL-gruppspel genom tiderna, tangerat med deras egen från säsongen 2019/2020.

– Målet idag var att genomföra ett perfekt gruppspel och jag tycker att de tre poängerna är välförtjänta. Vi är det bättre laget över 90 minuter, säger tränaren Julian Nagelsmann i CMores sändning.

UEFA Champions League

FC Bayern München logo

FC Bayern München

3 - 0

FC Barcelona logo

FC Barcelona

Allianz Arena, München
Publik: 0
Domare: Ovidiu Hategan

Här är åttondelsfinalklara klubbarna

Ajax

Atlético Madrid

Bayern München

Chelsea

Real Madrid

Inter

Juventus

Liverpool

Manchester City

Manchester United

Paris Saint-Germain

Sporting Lissabon

Benfica

Lille

Salzburg

Atalanta-Villarreal sköts upp på grund av kraftigt snöfall i Bergamo. Villarreal behöver en poäng för att säkra andraplatsen bakom Manchester United.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.