Foto: Bildbyrån

Bekräftat: Klartecken för tävlingsidrott

Uppdaterad
Publicerad

Nu har beslutet som den svenska idrotten har väntat på kommit:

Tävlingsidrott tillåts åter igen, från den 14 juni.

Beskedet lämnades på en presskonferens med bland andra idrottsminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Beskedet innebär bland annat att herrarnas fotbollsallsvenska och damallsvenskan förmodligen kan starta på de datum de tidigare har siktat på: Herrarna den 14 juni och damallsvenskan den 27 juni.

Den tidigare restriktionen om att sammankomster får samla max 50 personer kvarstår dock, vilket innebär att matcherna och tävlingarna inledningsvis kommer att ske inför tomma läktare. Det gäller dock enbart verksamhet utomhus, och om de följer övriga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Beskedet gäller för såväl herrar som damer, för alla åldrar.

Corona och idrott

”Redo att fatta nya beslut”

Amanda Lind förtydligade att detta inte är ett besked om att saker är på väg till det normala.

– Och om läget ändras är vi alltid redo att fatta nya beslut, säger hon.

Nytt lagförslag

Folkhälsomyndigheten har tidigare varnat för trängsel på sportbarer och lyft fram det som en faktor till att idrotten kanske inte skulle kunna återupptas. Detta togs också upp på presskonferensen, genom inrikesminister Mikael Damberg.

– Vi vill uppmana supportrar att fortsätta att inte samlas i större grupper och hålla social distans, sade han, och berättade att det finns ett nytt lagförslag, som innebär att beslut om stängning och böter för restauranger flyttas från smittskydsläkare till kommunerna.

När det gäller reserestriktionerna så räknar Folkhälsomyndigheten professionell elitdrott som att deras resor är nödvändiga, men för idrottare på lägre nivå gäller de tidigare restriktionerna om att bilresor på max två timmar tillåts.

”Gigantiskt viktigt”

Beskedet betyder mycket, enligt SVT Sports fotbollsexpert Daniel Nannskog.

– Jag kan inte riktigt sätta ord på hur viktigt det är. Det är gigantiskt viktigt. Klubbar hade gått i graven om man inte dragit igång igen, säger han.

Folkhälsomyndigheten har nu uppdaterat sina rekommendationer till idrotten. De ser ut så här:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under en idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Genomför en riskbedömning
  • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter
  • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
  • Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
  • Information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet