Athletic Bilbaos firande efter Aduriz mål. Foto: Bildbyrån

Östersund orkade nästan – föll med uddamålet

Uppdaterad
Publicerad

Ett hårt pressat Östersund utmanade La Liga-klubben Athletic Bilbao.

Men lämnade Estadio de San Mamés med sin första förlust i Europa League-gruppspelet.

– Vi räckte inte till idag men jag tycker vi gjorde en bra defensiv match, säger tränaren Graham Potter till SVT Sport.

Östersund har chockat och charmat Europa.  Efter två segrar och en oavgjord mot lag som Hertha Berlin och Athletic Bilbao, kom i kväll det allsvenska underhållande lagets första förlust i Europa League.

Spanjorerna skapade hela tjugoen chanser och hade sexton hörnor. Målvakten Aly Keita och försvarslinjen stod starkt upp länge och lät inte hemmalaget sätta bollen i mål.

Europa League

Men efter sjuttio minuters spel så fick Östersund ge sig. Efter en ribbretur nickade Aritz Aduriz in segermålet. På övertid fick Bilbao en spelare utvisad men tiden med en man mer blev för kort för Östersund.

– Det var ett väldigt skickligt lag. Vi fick inte igång vårt spel och de återerövrade bollen väldigt tidigt. Vi hade en plan för att försöka komma ur pressen, men vi lyckades inte. De vinner välförtjänt, säger Gabriel Somi till SVT Sport.

Första förlusten för ÖFK i Europa League – men Östersund leder fortfarande gruppen. I nästa omgång, den näst sista, så väntar ukrainska Zorya Luhansk på hemmaplan. Om östersundarna vinner den går de vidare från gruppen och är klara för sextondelsfinal.

Östersunds startelva

Aly Keita – Ronaldi Mukiibi, Sotirios Papagiannopoulos, Tom Pettersson, Dennis Widgren – Curtis Edwards, Fouad Bachirou, Brwa Nouri, Ken Sema – Alhaji Gero, Saman Ghoddos

Östersunds återstående gruppspelsmatcher

23 november: Zorya Luhansk (hemma).

7 december: Hertha Berlin (borta).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet