Lucas Paquetá firar sitt mål mot Colombia, lagkamraten Antony gratulerar. Foto: TT.

Brasilien kan fira – klart för VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Det har redan varit klart i praktiken.

Men efter 1-0 mot Colombia är Brasilien även i teorin klart för VM i Qatar nästa år.

Med sex matcher kvar att spela kunde Brasiliens fotbollsstjärnor redan nu fira att biljetterna till VM i Qatar om ett drygt år är klara.

Colombia – som i oktober blev första lag att ta poäng av Brasilien i det pågående VM-kvalet – bjöd visserligen på hårt motstånd även nu. Men med 20 minuter kvar att spela i São Paulo kunde Lucas Paquetá spräcka nollan.

VM-kval fotboll

Brasilien stoppade ett colombianskt uppspel vid mittlinjen och två snabba passningar och en direkttouch av Neymar senare kunde Paquetá placera in bollen i målgaveln.

– Det här är frukten av det hårda arbete vi har lagt ner, säger Paquetá enligt nyhetsbyrån AP.

”Fortsätta arbeta hårt”

Men att landslaget är VM-klart betyder inte att Lyon-anfallaren är det, kampen om platserna i laget är hård.

– Nu får jag fortsätta arbeta hårt för att ta en plats i truppen, konstaterar han.

Uddamålssegern gör att Brasilien har elva segrar och en oavgjord efter tolv matcher och rent matematiskt inte kan gå miste om en av de fyra sydamerikanska direktplatserna.

Därmed har tre lag kvalificerat sig till VM via kval, förutom Brasilien även Danmark och Tyskland. Dessutom är även värdnationen Qatar VM-klart.

För Colombia hade en poäng varit viktig. Bakom Brasilien och kvaltvåan Argentina är kampen om VM-platserna hård, och Colombia är i allra högsta grad inblandat.

Tätt kring kvalstrecket

Laget är tillsammans med Chile och Uruguay ett av tre som står på 16 poäng, eventuellt kommer bara ett av dem kunna direktkvalificera sig till VM.

Chile fick i Paraguay hjälp av ett självmål från hemmalaget och vann med 1-0. Laget, som inledde kvalet skakigt, har nu tre raka vinster och ligger före Colombia på bättre målskillnad. Uruguay möter natten mot lördag Argentina.

Trion hotas dessutom av Peru, som ligger två poäng efter. Laget stod för nattens storseger, 3-0 mot Bolivia, där Malmö FF:s Sergio Peña gjorde 2-0-målet.

Även Ecuador tog en viktigt seger. Piero Hincapiés mål mot Venezuela räckte för tre poäng och laget har nu fyra poäng ner till trion på 16 poäng.

FOTBOLL: Sveriges missade lägen mot Georgien (11 nov 2021)

Världsmästerskapet Kvalet CONMEBOL

Brasilien logo

Brasilien

1 - 0

Colombia logo

Colombia

Estádio do Morumbi, São Paulo
Publik: 22800
Domare: Roberto Tobar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet