Foto: Bildbyrån

Collina försvarar VAR: ”Verkligen nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

VAR har hamnat under lupp under sommarens VM. Kritik har riktats från många håll mot den nya tekniken. Men Fifa:s domarchef Pierluigi Collina är nöjd.

– Jag är verkligen nöjd med hur VAR har fungerat såhär långt. Även om några få misstag har gjorts, är det förståeligt men inte önskvärt, säger Collina under en presskonferens.

– När vi implementerade VAR till sommarens VM visste vi att det inte skulle bli enkelt. Våra domare använder inte VAR i de nationella ligorna som de dömer. Men vi ansåg att det skulle bli mest rättvist och att vi var redo för det, säger den tidigare världsdomaren.

Att VAR-teknologin hjälper domarna att hitta regelbrott som de annars hade kunnat missa är nog alla överens om. Men en stor portion av kritiken kommer tack vare de långa spelavbrott som kommer med varje VAR-granskning.

– Det handlar om tid eller att ta ett riktigt beslut. Man kan inte få alla rätt och samtidigt vara jättesnabb. Domarna vill också vara så snabba som möjligt, men behöver tid för att göra det korrekt, säger Collina.

Förvånad över kritiken

Domarnas nya, hårdare syn på straffar har skapat en del uppståndelse. Om målvakten lämnar linjen innan bollen har slagits och straffen inte går in i mål ska den slås om. Något som Tomas Dennerby och Nigeria blev varse om.

– Vi är helt ärligt överraskade över kritiken. Varje gång vi gör regeländringar så diskuterar vi det med representanter från olika förbund tills vi kommer fram till en överenskommelse. Om något står skrivet i reglerna så är det av en anledning. Annars finns det ingen anledning att spelarna ska följa reglerna, säger Collina.

Collina medger att misstag har gjorts, men att det är naturligt med en del barnsjukdomar. Att det skulle vara fel att kasta in de kvinnliga domarna som inte använt VAR i skarpt läge tidigare i hetluften håller han inte med om.

– Damernas VM är vår flaggskeppsturnering 2019. Vi anser inte det här mästerskapet vara ett experiment. De här lagändringarna har implementerats i alla sommarens turneringar. Om vi har ett verktyg som ger oss möjligheten att se något som bryter mot reglerna kan vi inte ignorera det.

Han ger ett exempel:

– Om vi bortom tvivel kan visa  att en spelare befinner sig i en offside-position så spelar det ingen roll om det är två centimeter eller tjugo meter. Det finns inte lite eller mycket offside.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.