Dåligt utbud tvingar fotbollsdamer spela med herrskor

Uppdaterad
Publicerad
En stor majoritet av alla damfotbollsspelare väljer att spela i herrskor – både i Sverige och internationellt. I Göteborgs allsvenska lag är landslagets Elin Rubensson enda spelaren i damskor.
– Jag har för små fötter för herrmodeller och tvingas välja bland de få damskor som finns.

Män och pojkar som spelar fotboll har massor av skor att välja på medan utbudet är begränsat av skor tillverkade för damfötter. Det har lett till att de flesta damspelare tvingas välja att spela i herrskor.

Problemet är att kvinnofötter skiljer sig anatomiskt från männens och det betyder att de flesta fotbollsdamer spelar i skor som inte är anpassade till deras kroppar.

– Damspelare har i bästa fall en eller två skor att välja mellan. Förmodligen kommer ingen av dem att kännas bra och då väljer man en herrsko som inte har rätt passform och stabilitet för damspelare, säger Matilda Lundblad, lagläkare för både Göteborgs damlag och Elfsborgs herrlag.

Matilda Lundblad arbetar för UEFA i ett forskningsprojekt om skador inom fotbollen. Hon tror att bristen på skor anpassade till damspelare kan vara en förklaring till att knäskador är mycket vanligare i dam- jämfört med herrfotboll.

– Fotbollsskorna är spelarens viktigaste verktyg och har man inte anpassade skor blir belastningen felaktig. Det kan vara en orsak till exempelvis knäskadorna inom damfotbollen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer