Foto: Bildbyrån

Krocken: Dam- och herrlandslaget kan spela samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Den 4 juni EM-kvalar Sveriges damlandslag borta mot Slovakien.
Samma dag spelar herrarna sitt EM-genrep mot Finland på Friends Arena.
– Det är inte önskvärt eller optimalt, säger landslagschefen Stefan Pettersson till SVT Sport.

Herrlandslagets match mot Finland har avspark 19.45 medan damernas match i skrivande stund inte har fått en starttid.

Men eftersom den 4 juni är en torsdag finns risken att matcherna inte bara spelas på samma dag, utan krockar även tidsmässigt.

– Vi vet att det är så och att det blev lite tokigt den här gången, men det är inte så mycket att göra åt, säger landslagschefen Stefan Pettersson till SVT Sport.

Tycker du att det är illa att matcherna spelas samma dag?

– Det är klart att om vi kunde bestämma exakt allting själva hade vi inte gjort så, men nu är det såhär. Det är ingenting vi kan påverka.

”Många som påverkas”

Ni har inte möjlighet att flytta någon av matcherna? Matchen mot Finland är inget EM-kval?

– Nej, det är den inte, men vi har gjort en planering för att uppladdningen inför herrarnas EM ska bli så optimal som möjligt. Finland har gjort likadant. Vi har motståndare att ta hänsyn till och det är många som påverkas.

Tycker du att det är trist att det blir en krock?

– Ja, det är klart att det inte är optimalt att det är samma dag. Så är det ju, säger Stefan Pettersson.

Damernas förbundskapten Peter Gerhardsson säger till SVT Sport att han vill lägga sitt fokus på matchen mot Slovakien.

– Jag vet inte varför det blivit så, men det finns säkert anledningar. Ibland är det inte vi som förbund som styr saker utan Uefa som lägger spelprogrammet. För oss handlar det bara om att spela vår match borta mot Slovakien, säger han.

Damernas landslagschef Marika Domanski Lyfors tycker även hon att det är olyckligt, men har samtidigt förståelse för att det kan krocka.

– Det är ju så att när man lottar ett EM-kval läggs det matchdagar och sedan ska naturligtvis herrlandslaget lägga sin planering utifrån deras EM-slutspel. Så jag tror det är väldigt att ha med det i åtanke. Vi försöker med alla medel att det inte ska krocka, men ibland kan det hända och då är det så, säger hon till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer