Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nadia Nadim talade ut om Qatar-samarbetet inför EM i fotboll. Foto: TT/Scanpix Denmark

Danska stjärnan försvarar kritiserat Qatar-jobb: ”En dum fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att herr-VM i Qatar får stor kritik valde den danska landslagsstjärnan Nadia Nadim att vara ambassadör för mästerskapet.

Nu försvarar hon sitt beslut.

– Det var en ”no-brainer” för mig, säger 34-åringen.

När det danska fotbollslandslaget samlades i Helsingör på måndagen för sitt läger inför EM i England var allt fokus på den 34-åriga anfallaren Nadia Nadim som valt att vara ambassadör för herr-VM i Qatar.

När hon mötte journalisterna under den första dagen fick hon försvara sig.

”Har stormat”

– Jag kan förstå att det har stormat om mitt ambassadörskap för VM. Jag vill gärna förklara varför jag sade ja, säger hon inför ett stort pressuppbåd och fortsätter:

– Jag är född i regionen och jag vet hur förhållandena är för kvinnor bland annat. Jag har använt fotbollen hela mitt liv som en plattform, säger Nadim, som kom till Danmark som flykting från Afghanistan 2000.

Hon menar att det inte behövdes någon större betänketid för att tacka ja att verka som ambassadör till mästerskapet där Danmarks herrlandslag är kvalificerade. Herrarna har varit öppet kritiska och kommer att protestera på plats på olika sätt.

– Det var en ”no brainer” för mig. Det är en jättestor möjlighet att göra en skillnad. Bara det att vi står och snackar om det här är ett stort steg, säger hon om sitt beslut.

”Det är en dum fråga”

Hon blir inte glad när hon får en fråga om hur mycket pengar hon får för att arbeta för VM i Qatar.

– Det är en dum fråga. Jag får pengar för det, men det är inte särskilt mycket. Det handlar inte om pengarna. Jag hade också gjort det om jag inte hade fått pengar.

Kort efter att Nadim gått ut med nyheten om ambassadörsskapet bröt hjälporganisationen Dansk flyktinghjälp sitt samarbetet med fotbollsspelaren. Den 34-åriga danskan har tidigare fått kritik för att ha skönmålat Qatar. Landet anklagas för brott mot mänskliga rättigheter och mästerskapet har omgärdats av korruptionsanklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.