Parken i Köpenhamn. Foto: Bildbyrån.

Danskt EM-jubel: Får ta in 9 000 till på Parken

Uppdaterad
Publicerad

25 000 åskådare kan komma att släppas in på EM-matcherna på Parken i Köpenhamn, enligt den danska regeringen.

Till lördagens premiär mot Finland kvarstår publiktaket på 15 900 – men om Sverige skulle spela åttondelsfinal i Köpenhamn skulle det kunna bli storpublik.

Danmark presenterade under torsdagsmorgonen sin plan för att öppna samhället igen efter pandeminedstängningen.

Den danska regeringen har fått stöd från flera andra partier i folketinget kring en höjning av publiktaket, från 15 900 till 25 000, en höjning med 9 000, i de stundande EM-slutspelsmatcherna som ska arrangeras på Parken i Köpenhamn.

Fotbolls-EM

Hälsominister Magnus Heunicke (S) motiverar höjningen med att landet har kontroll på pandemin och att smittalen är låga.

”Stor insats”

– Danmark har stått för en stor insats för att komma hit, säger han om landet som har varit nedstängd i perioder.

Danska fotbollsförbundet säger att de dock inte kan höja publiktaket till Danmarks EM-premiär mot Finland på lördag kväll.

– Svaret är tyvärr nej. Vi kan inte göra det före Finlandsmatchen. Förhoppningsvis kan vi göra det under de kommande två matcherna. Man måste komma ihåg att stadion just nu är ordnad så att personerna sitter på varannan stol, säger förbundets administrerande direktör Jakob Jensen till danska TV2.

Måste ha giltigt coronapass

Efter mötet med Finland kommer Danmark att möta Belgien och Ryssland på Parken i grupp B. Om Sverige slutar tvåa i grupp E kommer laget att spela åttondelsfinal på Parken den 28 juni mot tvåan i grupp D.

En förutsättning för att få komma in på Parken som åskådare under EM är ett giltigt coronapass. Arenan har en totalkapacitet på 38 000.

KLIPP: Andersson om Kulusevskis klipp: ”Inget bra beslut” (9 juni 2021)

Fakta: EM-matcherna på Parken

Lördag: Danmark–Finland, grupp B, klockan 18.00

17 juni: Danmark–Belgien, grupp B, 18.00

21 juni: Ryssland–Danmark, grupp B, 21.00

28 juni: Tvåan i grupp D–Tvåan i grupp E, åttondelsfinal, 18.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet