Gais tränare Bosko Orovic rasar mot att cupmatchen mot IFK Göteborg återupptas trots att lagets målvakt Marko Johansson missar matchen efter raketkaoset.

Vändningen: Gais vägrar spela derbyt

Uppdaterad
Publicerad

Cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais kommer inte att spelas – det bekräftar Gais. Beslutet är taget av klubben.

– Vi har tagit ett beslut att vi inte ställer upp och spelar andra halvlek, säger Gais ordförande Glenn Heiman till SVT Sport.

Matchen avbröts vid ställningen 0–0 när andra halvlek drog i gång, efter att en stor mängd raketer avfyrades från IFK Göteborgs läktarsektion. Gais målvakt Marko Johansson tog sig för örat samtidigt som han lämnade planen.

Beskedet efter matchen var att spelet skulle upptas under tisdagen, med start klockan 14.00.

Drama på Göteborgsderby

Ställer in

Men några timmar senare kom vändningen. Gais bekräftar att de inte kommer att spela matchen, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera om.

Gais ordförande Glenn Heiman säger så här till SVT Sport:

– Vi kan konstatera att fotbollsförbundet har en ambition att alla matcher ska avgöras på plan, vilket jag stöttar. Det ska man naturligtvis försöka hålla sig till och därför fattades beslutet att matchen skulle återupptas idag.

– Men efter det har det blivit lite förändrade förutsättningar, inte minst eftersom vi inte kan ställa upp med vår ordinarie målvakt, han har fortfarande ont och har sovit dåligt efter det som hände. Då har vi tagit ett beslut att vi inte ställer upp och spelar andra halvlek.

Har ni fått information om vad som händer nu?

– Nej, det har vi inte fått ännu. Det finns lite olika scenarier, det kan vara så att vi tilldöms en förlust, men i rimlighets namn borde vi tilldelas en vinst, säger Glenn Heiman.

Sätter press på förbundet: ”Vi får ta ställning till det”

När SVT Sport når Svenska Fotbollförbundet har de nåtts av uppgifterna men inväntar ett officiellt besked till förbundet.

– Vi får ta ställning när de skickat in det och det blir ett ärende hos förbundet, säger Per Eliasson, förbundets chef över matchdelegater.

Gais sätter ju press på er genom att inte komma till spel – hur ser du på det?

– Att svara på den frågan nu är väldigt tidigt.

Enligt Svenska fotbollförbundets tävlingsregler 4 kapitlet 18§ har båda föreningar rätt till minst två dagars speluppehåll mellan matcherna, om det inte finns synnerliga skäl.

– När man fattar beslut att matchen ska spelas, på matchmötet i går, så uppfattar jag ju att Marko är spelbar. Sen har ju de sportsliga förutsättningarna förändrats, säger Eliasson om den skadade målvakten och fortsätter:

– Från det till vad som är synnerliga skäl är det vi får diskutera under eftermiddagen när det kommer in.

Om det bedöms som att Gais lämnar walk-over så riskerar laget att bli uteslutna ur turneringen enligt 2 kapitlet 22§. Det kan dock finnas särskilda skäl som gör att om det räknas som walk-over i det specifika fallet så förlorar Gais med 3-0.

Representanter för Svenska fotbollförbundet, SvFF, och Svensk elitfotboll, Sef, kommer att ha ett möte där de fattar ett beslut med start 13.30.

SVT Sport söker representanter för IFK Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drama på Göteborgsderby

Mer i ämnet