Atalanta firar mål mot Valencia. Foto: Bildbyrån.

Läkaren: CL-matchen kan ha bidragit till spridningen

Uppdaterad
Publicerad

Italien och staden Bergamo är hårt drabbade av coronaviruset.

Immunologen Francesco Le Foche anser att det var galenskap att man genomförde CL-matchen mellan Atalanta och Valencia för en månad sedan.

– Det finns antagligen flera ”triggers” och katalysatorer som ligger bakom spridningen av viruset. Matchen mellan Atalanta och Valencia kan mycket väl vara en av dem, säger Le Foche till Corriere dello Sport.

Staden Bergamo är hårt plågad av coronaviruset. Det är stor sorg bland folket. Bergamos krematorium är fullt och likkistor tvingas fraktas till andra orter.

Fotbollslaget Atalanta har haft en bra säsong. Laget är på fjärde plats i Serie A och vidare i Champions League. Men den senaste matchen, 4-1-vinsten mot Valencia, kan dock ha haft en negativ effekt när det gäller spridningen av coronaviruset.

Corona och idrott

– Det finns antagligen flera ”triggers” och katalysatorer som ligger bakom spridningen av viruset. Matchen mellan Atalanta och Valencia kan mycket väl vara en av dem, säger Francesco Le Foche, som är immunolog på ett sjukhus i Rom, till Corriere dello Sport.

– Den passar in tidsmässigt. Det här var för en månad sen. Tusentals människor firade på läktaren, bara centimeter ifrån varandra. Det var eufori, skrik och kramar.

”Galenskap att spela matchen”

Valencias trupp drabbades av coronaviruset, det uppgavs att 35 procent av spelarna hade blivit smittade.

Reaktionerna i Italien efter matchen har varit kraftiga, man har menat att det var galenskap att den genomfördes. Det håller Francesco Le Foche med om i intervjun med Corriere dello Sport.

– Ja, det håller jag med om. Så här i efterhand. I dag hade det varit otänkbart, säger Le Foche.

KLIPP: Glenn: ”Det är ett svårt läge i Bergamo”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet