AIK skaffade sig guldgrepp med tio man

Uppdaterad
Publicerad

AIK-fansens tiforök hade knappt blåst bort innan AIK fick Enoch Kofi Adu utvisad med ett direkt rött kort innan det ens gått fyra minuter i Östersund. Trots de nya tuffa förutsättningarna redde AIK ut situationen och vann med 2-1 och skaffade sig ett rejält guldgrepp med två omgångar kvar.

– Jag tror hela Sverige hade nog räknat ut oss, säger Henok Goitom till SVT Sport apropå utvisningen.

AIK-spelarna firade stort med de tillresta fansen på arenan. Det var guld light-firande. 

– Den här gruppen har visat att vi är starka på att klara av situationer som inte är optimala sedan dag ett. När matchen utvecklade sig som det blev så fick vi spela efter de förutsättningarna och grabbarna gjorde det fantastiskt i dag, säger målvakten Oscar Linnér till C More efter att ha fått stora ljumskbesvär. Han är osäker startande mot Sundsvall på söndag.

AIK såg ut att ha ett fast grepp om matchen trots tio man men med kvarten kvar nickade Per Karlsson in 1-2 i eget mål. En boll lyftes in i AIK:s straffområde och Karlsson sprang i djupet och nickade över den egna målvakten Oscar Linnér som kommit på mellanhand. Det skapade nerv och ÖFK hade flera fina lägen att kvittera.

Norling: ”Kände att grabbarna skulle fixa det”

– Jag kände det på något sätt att grabbarna kommer att fixa det här ändå. Sedan när målen kom hjälpte det till. Men det osade katt på slutet och jag tittade hela tiden om det kom signaler om att någon inte skulle orka och behövde bytas ut, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Vid en hörna efter en halvtimme gick Panajotis Dimitriadis upp högt och vinklade in 1-0 på en kraftfull nick. Det var en av få gånger som AIK varit på Östersunds planhalva fram till dess.

– Jag kände att nu ska fan bollen in, sade Dimitriadis till C More i pausen.

Ett par minuter senare kom AIK i en snabb omställning och Tarik Elyounoussi vräkte in 2-0 efter en retur nära mål. ÖFK schabblade i försvarsarbetet och AIK högg direkt.

Den nyuttagne landslagsmannen Kristoffer Olsson var arkitekten bakom bägge målen.

Adu förtvivlad efter det röda kortet

Det såg inte speciellt allvarligt ut när Adu fick in i närkampen.

Vid mittplan gick han in i en duell med sträckt ben mot ÖFK:s Rewan Amin och träffade honom över låret med dobbarna.

Adu var förtvivlad över det röda kortet och gestikulerade vilt innan lagkamraten Heradi Rashidi lade sina armar kring honom för att lugna ner och trösta.

AIK leder allsvenskan med fyra poäng före IFK Norrköping med två matcher kvar att spela. Guldet kan säkras hemma mot Gif Sundsvall på söndag.

– Vi fick en jäkla kick av Sebstians (Larsson) kvittering mot Malmö och kommer att köra vidare på samma sätt och är oerhört ödmjuka, säger Norling.

Det här är läget i toppen av tabellen inför de avslutande omgångarna:

1) AIK, +33 i målskillnad, 63 poäng.

Kvar att möta: 4 nov: Gif Sundsvall (hemma), 11 nov: Kalmar FF (b).

2) IFK Norrköping, +22, 59 poäng.

4 nov: Örebro SK (h), 11 nov: Häcken (b).

3) Hammarby, +20, 54 poäng.

4 nov: Häcken (h), 11 nov: Östersund (b).

4) Häcken, +33, 53 poäng.

4 nov: Hammarby (b), 11 nov: IFK Norrköping (h).

5) Malmö FF, +23, 52 poäng.

1 nov: Örebro SK (h), 4 nov: IFK Göteborg (b), 11 nov: Elfsborg (h).

Seriesegraren tar SM-guld och kvalificerar sig för kval till Champions League i sommar, tvåan tar stora silver och en kvalplats till Europa League, trean vinner lilla silver och får också chansen att kvala till Europa League medan tabellfyran får brons.

Vårens vinnare av Svenska cupen tar den tredje kvalplatsen till Europa League.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.