”Det är viktigt att SvFFs oberoende utredning jobbar skyndsamt ”, säger Ica:s marknadsdirektör, Josefin Lundmark. Foto: TT/IcaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter avslöjandena – Ica pausar utbetalningar till SvFF

Uppdaterad
Publicerad

Matvarujätten Ica har under flera år sponsrat fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra” med stora summor pengar. Men efter SVT:s avslöjanden så stoppar företaget nu utbetalningarna till projektet tills dess att den oberoende utredningen har presenterats.

SVT har tidigare kunnat avslöja hur en centralt placerad chef på förbundet betalat ut pengar till sina egna föreningar – något som resulterat i att personen fått lämna sina uppdrag och att en oberoende utredning av projektet påbörjats.  

Sedan 2016 har Ica sponsrat projektet med totalt nästan 13,5 miljoner kronor. I år har de samlat in ytterligare 5,5 miljoner kronor som ännu inte har betalats ut. 

Nu agerar Ica på uppgifterna om att pengarna som de samlat in har hanterats felaktigt. 

“Alla är olika – olika är bra” är ett mycket viktigt samhällsprojekt och det är därför ytterst olyckligt och upprörande med de uppgifter som nu framkommit”, skriver Ica:s marknadsdirektör, Josefin Lundmark, i ett skriftligt svar till SVT.

Pausar utbetalningar tills vidare

Ica meddelar att inga ytterligare pengar kommer föras över till SvFF innan den oberoende utredningen kring projektet är klar. 

“Det är viktigt att SvFFs oberoende utredning jobbar skyndsamt så att vi och andra får hela bilden. Till dess den är klar kommer inga ytterligare medel föras över från oss”, skriver Josefin Lundmark. 

“Ytterst är det ju en förtroendefråga för oss som sponsor att vi ska kunna lita på den kontroll och uppföljning som SvFF gör”, skriver Josefin Lundmark vidare. 

Samtidigt är man självkritisk till sin egen översyn av projektet.  

“Vi har vid tidpunkten tyckt att vi fått rimlig återkoppling på hur medlen sedan använts, men givetvis kommer vi ställa oss frågan när vi tagit del av SvFFs oberoende utredning om vi borde haft en bättre strukturerad insyn på något sätt”, skriver Josefin Lundmark.

KLIPP: SVFF:s generalsekreterare: ”Det har begåtts ett fel”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVFF:s generalsekreterare: ”Det har begåtts ett fel”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet