Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVFF:s generalsekreterare: ”Det har begåtts ett fel”

SvFF ”städade” slutrapport till statlig fond – efter misstänkt fusk

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga fonden har gått in med nio miljoner kronor i SvFF-projektet. Men pengar misstänks ha missbrukats – och slutrapporten fick “städas” av förbundet, enligt uppgifter till SVT.

Allmänna arvsfonden, som förvaltas av Kammarkollegiet, har sedan 2018 betalat ut runt nio miljoner kronor till Svenska Fotbollförbundets värdegrundsprojekt “Ett steg framåt”. 

Efter SVT:s avslöjande om att pengar i det närliggande SvFF-projektet “Alla är olika – olika är bra” har hanterats felaktigt av en tidigare chef på förbundet har Allmänna arvsfonden inlett en granskning av vad pengarna från dem har gått till. 

SVT har tagit del av den dokumentation som Allmänna arvsfonden hittills har begärt in från SvFF. Det handlar bland annat om kontoutdrag, lönespecifikationer och huvudboksrapporter sedan mars 2020. 

Enligt uppgifter till SVT togs pengar från en annan avdelningsbudget för att täcka upp för kostnader som man inte kunde härleda till projektet. 
 
– Det är inget som jag känner till, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.  

I dokumenten ser vi att en rad hyrbilskostnader, resor och kortbetalningar har korrigerats inför slutrapporten. Trots att de först varit uppsatta som kostnader som arvsfonden skulle stå för så har förbundet ändrat sig och själva valt att betala dem.  

Många frågor men få svar

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand bekräftar för SVT att det finns misstankar om att pengar från Allmänna arvsfonden har missbrukats, vilket även Fotbollskanalen har rapporterat om.

– Det är några bokningar som har gjorts fel, de är tillrättade. Det kan vara hotellrum, någon hyrbil och så vidare. Det är tillrättat, så det belastar inte arvsfonden, säger Håkand Sjöstrand.  

Hur låter det, att pengar som ska gå till välgörande ändamål har använts felaktigt?  
 
– Det handlar om vad jag uppfattar, 25000 – 30000 kronor som varit felaktiga, de har lyfts bort så det belastar inte arvsfonden, säger Håkan Sjöstrand.  
 
SvFF ska även betala tillbaka en halv miljon av arvsfondspengarna. Det handlar om medel som enligt dem inte kommit till användning, delvis på grund av pandemin.  

Arvsfondens granskning av projektet beräknas vara färdig i oktober men redan nu vill de anställda att alla kort läggs på bordet. Frågorna är många men svaren få, berättar källor för SVT.    
 
Svenska Fotbollförbundet har idag torsdag hållit interna möten där kritiken mot ledningen varit omfattande, enligt uppgifter till SVT. Förbundets styrelse kommer i morgon att diskutera frågorna kring skandalen vid ett extra styrelsemöte, där ledamöter som SVT varit i kontakt med förväntar sig klargöranden från ledningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet