Albin Ekdal inför Spanienmatchen. Foto: Bildbyrån

Ekdal inför avgörandet: ”Ingen nervositet eller rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har förlorat två matcher i det pågående VM-kvalet. Båda gångerna har Albin Ekdal saknats. Då kvalet ska avgöras borta mot Spanien finns han med.

– Det är en häftig match som betyder otroligt mycket. Det ska bli väldigt kul att spela om jag får chansen, säger han på en digital presskonferens.

Innermittfältaren Albin Ekdal har varit en nyckelspelare i landslaget under hela Janne Anderssons tid som förbundskapten. I gårdagens förlust mot Georgien saknades han på grund av en avstängning. På söndag, då allt ska avgöras mot Spanien i Sevilla, lär han vara tillbaka i startelvan.

– Jag hoppas kunna bidra med det jag alltid gör. Hårt jobb, organisation, erfarenhet och bra passningsspel. Det är en häftig match som betyder otroligt mycket. Det ska bli väldigt kul att spela om jag får chansen, säger han.

VM-kval fotboll

För att Sverige ska ta direktplatsen till VM måste man vinna borta mot Spanien. Det ser Ekdal inte som omöjligt.

– Möjligheterna finns absolut, vi har tidigare gjort bra resultat mot stornationer. Inga konstigheter, men det är klart Spanien är favoriter på hemmaplan. Något annat kan man inte säga. Ingen nervositet eller rädsla. Såklart stor respekt för Spanien, men vi har allt i egna händer.

Sverige skrällde då man slog Spanien i VM-kvalets hemmamatch. I EM i somras lyckades man gneta till sig ett kryss. Det är alltså ett bekant motstånd för Blågult.

– Vi har gjort det förut, vi gjorde det ganska nyligen på Friends. Vi var nära att såra dem på två snabba kontringar på EM. Vi vet ungefär hur matchbilden kommer att se ut och vad vi måste göra för att få hål på dem. Nyckeln blir att ha tålamod och inte bli stressade om de har mycket boll.

Klockan 20.45 på söndag kväll är det avspark i Sevilla. Sverige måste vinna för att ta VM-platsen, annars väntar playoff i mars.

KLIPP: Sverige föll mot Georgien i VM-kvalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet