Foto: Bildbyrån

EM-arena tar färre än 5 000 – trots väntad publiksuccé

Uppdaterad
Publicerad

”De här siffrorna saknar motstycke inom kvinnlig idrott i Europa”. Så beskrev Uefa det rekordstora biljettintresset inför fotbolls-EM i England 2022. Trots det kommer flera av matcherna att spelas på arenor som bara har kapacitet för ett par tusen åskådare.

– När jag såg den där stadion förstår jag det helt enkelt inte. Jag förstår inte strategin bakom det, säger toppfotbollschefen på norska fotbollsförbundet Lise Klaveness till NRK.

I augusti, med knappt ett år kvar till fotbolls-EM, rapporterade Uefa att 140 000 matchbiljetter redan hade sålts. Enligt deras prognoser väntas siffran stiga till 700 000 och mästerskapet väntas bli det största kvinnliga idrottsevenemanget någonsin.

– Intresset kommer från fans över hela jorden, vilket visar hur viktig europeisk damfotboll har blivit. De här siffrorna saknar motstycke inom kvinnlig idrott i Europa, sa Nadine Kessler, damfotbollschef på Uefa, i ett pressmeddelande.

Trots jätteintresset är flera av arenorna mindre än under tidigare mästerskap. Manchester City Academy Arena har endast har plats för 4 700 åskådare. Där kommer tre gruppspelsmatcher att avgöras under EM. Leigh Sports Village har en publikkapacitet på 8 000, där kommer fyra matcher att spelas – en av dem är en kvartsfinal.

”Man vill spela på de största arenorna”

– Man vill spela på de största arenorna, och det är vad vi har gjort under de senaste mästerskapen, så du förväntar dig att den trenden kommer att fortsätta. Så det är förstås besvärligt om man sedan måste spela på arenor som är mindre och om det betyder att det inte finns tillräckligt med plats för alla som vill komma och titta, säger Lise Klaveness till NRK.

Den svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors vill inte kommentera upplägget.

”Det får Uefa kommentera. De har säkert någon förklaring till det”, skriver Domanski Lyfors i ett sms till SVT Sport.

Som jämförelse tog den minsta arenan under EM 2017 i Nederländerna in 10 500 åskådare. Under VM 2019 i Frankrike hade den minsta arenan plats för 20 068 personer.

Men EM 2022 har inte bara förlagts till små arenor. Sex av tio har kapacitet för 30 000 åskådare eller fler, finalarenan Wembley kan ta in 89 000 fans.

SVT Sport söker Uefa för en kommentar.

ARKIV: Uppladdning inför VM-kvalet 21/9-2021

Arenor EM 2022

Brighton & Hove-stadion: 30 666 åskådare.

Brentford Community-stadion: 17 250 åskådare.

Wembley: 90 000 åskådare.

Manchester City Akademi-stadion: 4 700 åskådare.

Stadion MK: 30 500 åskådare.

New York-stadion (Rotherham): 12 021 åskådare.

Bramall Lane: 32 050 åskådare.

St Marys-stadion: 32 505 åskådare.

Old Trafford: 76 000 åskådare.

Leigh Sports Village: 12 000 åskådare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.