Erling Braut Haaland sänkte Sverige i Nations League

Sverige hade inte förlorat en match mot Norge sedan 2005. Men nu är sviten bruten.

Norge vann med 2–1 på Friends Arena i Solna.

Matchvinnare: Erling Braut Haaland, som gjorde båda de norska målen – det ena efter en omdiskuterad straff.

– Totalt horribelt, säger förbundskapten Janne Andersson.

Norge har inte spelat ett enda mästerskap sedan 2000.

Och inte sedan 2005, vid en träningsmatch på Råsunda den 8 juni då Norge vann med 3–2, hade Sverige förlorat en match mot sina västra grannar,

Herrlandslaget i fotboll

Haaland matchvinnare

Men nu har Sverige åter fått se sig besegrat av Norge. Vid kvällens Nations League-match på Friends arena vann nämligen Norge med 2–1.

Stor matchvinnare blev Erling Braut Haaland, den 21-årige storstjärnan som väntas presenteras som Manchester City-spelare när som helst.

Svenskt straff-missnöje

Det första målet kom 20 minuter in i den första halvleken, då Sampdoria-mittfältaren Morten Thorsby föll efter en duell med Emil Krafth. Svenskarna var missnöjda med straffen, men VAR-rummet påkallade inte domaren Anthony Taylors uppmärskamhet och domslutet stod fast.

Ett beslut som förbundskapten Janne Andersson inte uppskattade när han i TV6 fick se den.

– Söte Jesus... Ursäkta mig, men det är ju helt fruktansvärt, sade han.

– Jag frågade fjärdedomaren om det är VAR. ”Ja, de har ”checkat” den”, svarade han. Fy... Ursäkta mig, jag höll på att svära, men det är bedrövligt.

”Totalt horribelt”

På presskonferensen var han inne på samma spår.

– För mig är det totalt horribelt. Jag har sett den i efterhand. Om inte du som VAR-domare kan se den situationen så behöver vi inte ha VAR. Fruktansvärt, sade han.

Emil Krafth, som alltså drog på sig straffen, är också kritisk mot domslutet.

– Jag har sett bilderna och fattar inte hur domaren kan få det till straff. Alla jag har pratat med, till och med Norge, tycker inte att det är straff, säger Krafth som nu är avstängd i nästa match mot Serbien.

Haaland var iskall från elva meter, och gav Norge en välförtjänt ledning – och nätade därmed för sjunde landskampen i rad.

Och efter matchen erkände Haaland själv att det nog inte var en straff.

– Det ser ut som det är en filmning, säger den norske anfallaren till TV 2.

Norge gjorde 2–0

Norge var klart bättre i den första halvleken, men gjorde inget ytterligare mål där.

I den andra halvleken spelade Sverige upp sig, men det blev ingen kvittering – trots dominans och chanser. Istället blev det norskt 2–0. Drygt halvvägs in i halvleken skarvade en norsk spelare vidare målvaktens utspark. Joakim Nilsson missade helt, varpå Haaland kom förbi och avslutade distinkt invid Robin Olsens bortre stolpe. Det var Norges första skott på mål i den andra halvleken.

Sverige pressade på i matchens slutskede, och lyckades reducera. Anthony Elanga siktade, efter fint samarbete med Dejan Kulusesvski, och satte sitt första landslagsmål på ett fint sätt invid den högra stolpen.