Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s expert Markus Johannesson vill se Berg och Isak starta mot Rumänien. Foto: Bildbyrån

Experterna: ”Vill se Berg och Isak starta på topp”

Uppdaterad
Publicerad

Vid seger mot Rumänien i kväll är Sverige EM-klart.
SVT Sport lät experterna Daniel Nannskog och Markus Johannesson svara på åtta frågor inför ödesmatchen.

1. Vad är din största oro inför mötet med Rumänien?
DN:
”Att det blir ett böljande spel, för det tror jag att Rumänien tjänar på. Jag vill se ett välorganiserat och kompakt Sverige. Vi ska inte överdriva Rumäniens kapacitet utan Sverige ska våga ta risker, men det måste vara balans i attackerna”.
MJ: ”Rumäniens omställningsspel. Där är de otroligt snabba och aggressiva. Det kommer att gå fort så det gäller för Sverige att ligga rätt i de defensiva positionerna när de tappar boll”.

2. Vilka ska starta i det svenska anfallet?
DN:
”Jag vill ha Berg och Quaison. Man såg, inte minst i matchen mot Norge, vad Berg betyder för det svenska laget. Hans rutin kommer att vara jätteviktig i ett pressat läge som detta”.
MJ: ”Det vore intressant att se Berg och Isak tillsammans. Quaison gjorde visserligen ett drömmål nyligen, men det har varit lite turbulent i Mainz. Berg är given för han betyder väldigt mycket i uppspelsfasen och ger Sverige lugn och ro. Han kan komplettera Isak väldigt bra och öppna för honom i djupled. Med Isak och Quaison på planen samtidigt hamnar Sverige djupare i planen, det blir mer av ett kontringsspel”.

3. Vilken spelare i Rumänien måste Sverige se upp med?
DN:
”George Puscas är en livsfarlig forward som jag är väldigt förtjust i. Jag såg honom bland annat under U21-EM i somras och han är en typisk målskytt med fint rörelsemönster”.
MJ: ”Alexandru Mitrita som är vänsterytter. Han är väldigt kreativ och snabb i omställningsspelet. Utmanar mycket en-mot-en”.

4. Vilken svensk spelare måste prestera för att Sverige ska vinna?
DN:
”Emil Forsberg är en nyckelspelare. Han har visat jäkligt bra form på slutet, både i klubb- och landslag. Han har förmågan att hålla i bollen och slår fantastiska framspelningar”.
MJ: ”Alla. Men en som blir jätteviktig är Kristoffer Olsson. Speciellt i en sådan här match där det handlar mycket om bollinnehav”.

5. Vad kan vi förvänta oss för matchbild?
DN:
”Jag tror att Rumänien kommer att föra spelet mer än Sverige med tanke på att de måste framåt. Kanske tillåter Sverige dem att ha bollen”.
MJ: ”Sverige kommer att vilja äga bollen och jag tror att Rumänien vill använda sitt kontringsspel. I så fall kommer det att bölja, men jag ser Sverige som det bollförande laget”.

6. Hur påverkas spelarna av säkerhetsläget?
DN:
”Det kan bli speciellt och lite känsligt för de mörkhyade spelarna om de får höra något från publiken. Apljud till exempel. Då är det klart att de påverkas”.
MJ: ”Ingenting. De är vana vid olika typer av miljöer”.

7. Vad talar för att det här landslaget klarar av den här pressade situationen?
DN:
”Att de inte brukar darra. De har en förmåga att prestera när det gäller, till exempel hur ingen spelare föll ur ramen i VM-playoffen mot Italien. Det var ett ännu mer pressat läge än det här”.
MJ: ”De har löst de här uppgifterna gång på gång. Titta bara på playoffen mot Italien. Det är väl den yttersta pressen man kan uppleva som spelare, att åka till Italien borta och spela hem en VM-plats. Då tror jag inte att Rumänien borta blir ett problem ur den aspekten”.

8. Vad slutar matchen?
DN:
”1–1. Sverige stänger till ordentligt bakåt, och framåt det är dags för Forsberg att göra mål. Sedan slår de Färöarna och går till EM”.
MJ: ”Det är ett bra hemmalag som Sverige möter så 1–1 kan vi vara nöjda med. Hade det inte varit underbart om Isak gör målet?”.

EM-kval
Rumänien logo

Rumänien

0 - 2

Sverige logo

Sverige

Arena Nationala, Bukarest
Domare: Daniele Orsato

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer